YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Temmuz 2011

Çocuklara masallar; İzmir’de böcek okulu

  • 22 Haziran 2011 Milliyet

    Hani her zaman her şey çocuklar için derler ya. Bu hafta sizlere Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yazın sıcağında, izne bile çıkmadan, 5 yıldır çocuklar için yapılan bir etkinlikten söz edeceğim. Projenin adı BÖFYAP-BÖCEK okulu.
    İlki, 2007’de ilköğretim öğrencilerine yönelik olarak başlayan ve 2008 yılında sınıf öğretmenlerinin de katılımıyla sürdürülen, Böcek Farkındalığı Yaratma Projesi ile geçtiğimiz dört yılda, yaklaşık 1500 kişiye ulaşıldı. Beşinci yılına giren proje, 2008 yılından bu yana BÖFYAP-BÖCEK Okulu olarak üçer günlük dilimler halinde sürüyor. TUBİTAK tarafından da desteklenen proje, Ziraat Fakültesi, Tıp Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görev yapan eğitmenlerin katkılarıyla sürdürülüyor.

    Proje neyi amaçlıyor?
    E.Ü. Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Serdar Tezcan’dan aldığım bilgilere göre 9-13 yaş grubundaki öğrencilere yönelik olan BÖFYAP-BÖCEK okulu projesi, 22-24 Haziran 2011 tarihleriyle, 27-29 Haziran 2011 tarihleri arasında 2 grup halinde gerçekleştirilecek. Projenin üçer günlük programları, 17-18 kişilik gruplar halinde toplam 35 öğrenciyi kapsıyor ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile Yatılı İlköğretim Bölge Okullarından başvurulara öncelik veriliyor. Gördüğünüz gibi aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi.
    Proje çalışmaları sırasında böceklerle ilgili birbirinden ilginç konular ele alınıyor. Bu konular arasında; böceklerin ilginç yaşamından kesitler, doğa, sera ve iklim odalarında böceklere ilişkin gözlemler, böcek toplama ve böcek yetiştirme uygulamaları ile böceklerin mikroskopta incelenmesi yer alıyor. Yine proje kapsamında, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde bulunan ve Türkiye’nin en zengin böcek müzesi olan Prof. Dr. Niyazi Lodos Böcek Müzesi‘ndeki böcek koleksiyonunun incelenmesi, böceklerin insan sağlığındaki yeri ve önemi ile böcekler ve geleceğimiz konulu görsel sunu ve tartışmalar yer alıyor.
    Bütün bunların yanı sıra, proje çalışmaları sırasında bilgilerin kalıcılığını arttırmak için atölye çalışmalarına da yer veriliyor. Bu bağlamda yap-boz atölyesi, resim ve oyun hamuru atölyeleri, fotoğraf atölyesi ile doğa oyunu atölyesi gibi çalışmalar yapılıyor.
    Projenin tamamlanmasının ardından, 5-10 Eylül 2011’de katılımcılar tarafından yapılan resimlerin ve çekilen fotoğrafların yer alacağı “BÖFYAP  resim ve fotoğraf sergisi” de açılacak.
    Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu yıl da İzmir’in yanı sıra, Türkiye’nin değişik kentlerinde yaşayan öğrencilerden de, kontenjanın çok üzerinde başvuru aldıklarını belirten Prof. Dr. Tezcan, gördükleri ilgiden oldukça memnun. Tezcan amaçlarının doğanın en büyük canlı grubu olan böcekler hakkında toplumu bilinçlendirmek ve böcekleri tanıtarak sevdirmek ve bu şekilde böcek farkındalığı yaratmak olduğunu söylüyor. Kendilerine canı gönülden başarılar diliyorum.
    Son not. Projeyle ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenler “http://www.bofyap.ege.edu.tr/” adresine girebilirler

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu