YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Temmuz 2011

Kum köpekbalıklarının sayısı artıyor

  • 05 Temmuz 2011 Milliyet

    MUĞLA’nın Marmaris İlçesi Çamlıköy Boncuk Koyu’nda yaşayan ve 50 metreye kadar derinlikte yaşayan, saldırgan olmayan kum köpekbalıklarının sayıları 20’yi geçti. Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) tarafından dalışın yasaklandığı Boncuk Koyu’nun küçük bir bölümünde yaşayıp üreyen kum köpekbalıklarının sayılarındaki artış sevindirdi.

    Akdeniz’de yaşayan kum köpekbalıklarının her yıl mayıs ve haziran aylarında üreme için Boncuk Koyu’na geldiklerini belirten Başkent Dalış ve İlkyardım Merkezi (BADİM) sahibi ve aynı zamanda 30 yıllık dalış eğitmeni Erhan Öztürk, "Boncuk Koyu kum köpekbalıklarının üremesi bölgesi olması Marmaris açısından çok önemli. Zaten bu nedenle de Boncuk Koyu koruma altına alındı. Gezgin sınıfına giren kum köpek balıklarının sayısı geçen yıl 16’ydı. Bu yıl tam rakam belirleyememekle birlikte 20’in üzerine çıktığını sanıyoruz. Bu da sevindirici" dedi.

    Erhan Öztürk, ağırlıkları 250 kiloya boyları da 2.5 metreye kadar ulaşan, bir batında 12-15 yavru doğurabilen kum köpekbalıklarının Dünya Koruma Birliği’nin (IUCN) de korunması gereken balıkların bulunduğu kırmızı listesinde yer aldığını da söyledi.

    SALDIRGAN DEĞİLLER

    Latince adı Carcharhinus Plumbeus olan kum köpekbalıkları ortalama olarak 100- 250 kilo ağırlığında, 1- 2.5 metre uzunluğunda oluyor. Bir defada 12-15 yavru doğurabiliyor, 1-50 metre derinlikte yaşayabiliyor. Dünyada üreme alanının Boncuk Koyu dışında sadece Amerika’nın güney sahillerinde olduğu biliniyor. Saldırgan olmayan kumsal köpekbalıklarının Akdeniz’de tek, dünyada ikinci üreme merkezi ise Gökova Körfezi’ndeki Boncuk Koyu olarak biliniyor. Akdeniz’deki köpek kum köpekbalıkları gruplar halinde Mayıs- Haziran ayında üremek için Boncuk Koyu’na geliyor. Bilinen 20 kum köpeği ise devamlı olarak koyda yaşıyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu