YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Haziran 2011

"500 bin kişi hayal kırıklığına uğradı"

  • 22 Haziran 2011 Ntvmsnbc

    Greenpeace: Su Ürünleri İstişare Kurulu toplantısında, yasal balık avlama boylarına ilişkin herhangi olumlu bir adımın atılmaması, sürdürülebilir balıkçılık adına önemli bir fırsatın kaçmasına neden oldu.

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda düzenlenen Su Ürünleri İstişare Kurulu Toplantısı’nda yasal balık avlama boyları da gündeme geldi.

    Ancak danışma kurulunun önerileri, yasal balık avlama boylarının bilimsel verilere uygun olarak düzenlenmesini talep eden binlerce kişiyi hayal kırıklığına uğrattı.

    Yasal avlama boyları bilimsel verilerden çok uzak olan ticari balıklar içinde sadece lüferin konuşulduğu toplantıda, lüferin yasal avlanma boyunun 14 cm’den 18 ya da 19 cm’ye çıkarılması önerildi.

    Bilimsel verilere göre ise lüfer ancak 24 hatta 25 cm’ye ulaştığında yumurta bırakabiliyor.

    Toplantıda, diğer balıklara ilişkin görüşmelerin 2012 tebliğinde yapılacağı ifade edildi. Ancak bu yaklaşım, orfoz, kalkan gibi soyu tehlikede olan türler için çok geç olabilir.

    Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı “Bakanlıkta yapılan görüşmede yasal balık avlama boylarının bu şekilde geçiştirilmesi, bilimsel verileri ve kacsantim.org sitesi üzerinden imza atan yarım milyon insanın bu konudaki talebini görmezden gelmektir. Ancak 24-25 cm’de üreyebilen lüferin yasal avlama boyunun 19 cm’ye çıkarılması, bu balığın bir kez bile yumurta bırakamadan avlandığı gerçeğini değiştirmeyecek. Bu anlamda Bakanlık, bu toplantıda yavru balıklar için herhangi iyi bir adım atmayarak balık stoklarının korunması için bu önemli fırsatı kaçırmış oldu. Bakanlık bir an önce bu öneriyi gözden geçirmeli ve 2012’yi beklemeden hem lüfer, hem de orfoz, kalkan, palamut gibi diğer türlerin avlama boylarının bilimsel verilere uygun olması yolunda gerekli adımları atmalıdır.”

    Greenpeace, yavru balık avının durdurulması ve sürdürülebilir balıkçılık için yürüttüğü kampanyada yüz binlerce insandan ve kıyı balıkçısından destek aldı. Avlanma boyları yalnızca sürdürülebilir balıkçılığın ilk adımı olmalı. Greenpeace, denizlerimizin sağlıklı geleceği için deniz canlıların üreme alanları ve hassas habitat alanlarında deniz rezervleri oluşturulması için kampanya yürüttüğü kampanyalara devam edecek.

    Greenpeace’in yavru balık avının durdurulması için Kasım 2010’da başlattığı ‘Seninki Kaç Santim’ kampanyasında bugüne dek:

    488.000 kişi www.kacsantim.org üzerinden imza kampanyasına katıldı

    2074 kişi Kırmızı Telefon eylemiyle Bakanlığı aradı ve Bakanlık bunun üzerine bugünkü istişare toplantısında yasal avlama boylarını da gündeme alacağını açıkladı.

    13.500 kişi http://faks.kacsantim.org/ sitesi üzerinden Bakanlığa faks çekerek, yasal avlanma boylarının bilimsel verilere uygun hale getirilmesini talep etti.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu