YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Haziran 2011

Barajlar ve göller doldu taştı

  • 11 Haziran 2011 Cumhuriyet

    Yaz gelmesine rağmen hala etkisini sürdüren yağışlar, Türkiye'nin dört bir yanındaki baraj ve göllerin dolmasına neden oldu.

    Türkiye'nin ''hububat ambarı'' olarak bilinen Konya'da etkili olan yağışları, göller ve barajları doldururken, çiftçiye de bayram sevinci yaşattı.

    Meteoroloji Bölge Müdürü Erol Aydın,  Konya'da bir çok ilçede bahar yağışlarının uzun yıllar ortalamasının çok çok üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

    Mart ayında metrekareye 35,4 kilogram yağış düştüğünü belirten Aydın, geçen yılın aynı döneminde metrekareye düşen yağış miktarının 12,6 kilogram, Mart ayı uzun yıllar ortalamasının ise 26,1 kilogram olduğunu bildirdi.

    Aydın, nisan ve mayıs aylarında da yağışların artarak sürdüğünü dile getirerek, ''Uzun yıllar ortalaması 37,3 kilogram olan Nisan'da bu yıl metrekareye 67,1 kilogram düştü. Geçen yılın aynı döneminde ise metrekareye 41.4 kilogram yağış düşmüştü. Mayıs ayının ilk 23 gününde ise metrekareye 34,8 kilogram düştü. Uzun yıllar ortalaması 41,1 kilogram olan mayıs ayında geçen yıl metrekareye sadece 18,8 kilogram yağış düştü'' dedi.

    Aydın, Mayıs 2010'da metrekareye sadece 6,8 kilogram yağış düşen Hadim ilçesinde bu yıl Mayıs ayının ilk 23 gününde yağışların metrekarede 113,5 kilograma ulaştığını vurguladı.
     

    Beyşehir Gölü son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

    Son yağışlarla, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü, Beyşehir Gölü'nde su seviyesi 1123.55 kota ulaştı. Beyşehir Gölü'nde geçen yıl mayıs ayında 3 milyar 875 milyon 400 bin metreküp olan su miktarı, bu yılın aynı döneminde 4 milyar 44 bin metreküp olarak ölçüldü. Beyşehir gölü, son 30 yılın en yüksek su seviyesine ulaştı.

    Çavuşcu Gölü, Apa, Sille ve İvriz barajları ile Suğla Depolaması'ndaki su miktarı da geçen yılın mayıs ayına göre artış gösterdi. Suğla Depolaması'nda geçen yılın mayıs ayında 175 milyon 400 bin metreküp olan su miktarı, bu yılın aynı döneminde 268 milyon 500 bin metreküpe yükseldi.

    Kent merkezine içme suyu sağlanan Altınapa Barajı'nda ise 23 Mayıs 2010'da 20 milyon 100 bin metreküp olan su miktarı, bu yılın aynı döneminde 22 milyon 400 bin metreküpe ulaştı.
     

    Kocaeli'de su sıkıntısı

    Kocaeli'de yıllık 142 milyon metreküplük toplam aktif hacme sahip olan Yuvacık barajının yüzde 99 oranında dolu olduğu bildirildi.

    Yuvacık Barajının işletmecisi Akifer Su Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi'nin Bakım İşletme Müdürü Levent Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağışların baraj giriş akımlarına olumlu yansıdığını söyledi.

    Barajın mayıs ayı sonu itibariyle deniz seviyesine göre 169 metre kotunda olduğunu, bu değerin geçen yılın aynı ayına göre 70 santimetre daha yukarıda olduğunu ifade eden Özkan, bu farkın 1.2 milyon metreküp suya, yani Kocaeli'nin 4 günlük su ihtiyacına eşit olduğunu kaydetti.

    Özkan, ''Şu an barajda doluluk oranı yüzde 99 civarında, 50.6 milyon metreküp suyumuz var. Yağışlı bir sezon geçirdik, ekim ayında başlayan su yılı son derece yağışlı başladı. Bölgemizde metrekareye ortalama 867 kilogram yağış düştü. Bu sene için çok büyük bir aksilik olmazsa Kocaeli'de su sıkıntısı yaşanmayacaktır'' diye konuştu.
     

    Antalya'da baraj ve göllerde doluluk üst seviyede

    Türkiye'nin önemli barajlarının bulunduğu Antalya bölgesi, Göller Bölgesi Isparta ile Burdur'da yaz döneminde sulama konusunda sorun yaşanmayacak.

    Antalya'daki Oymapınar Barajı'nda doluluk yüzde 70,19, Manavgat Barajı'nda yüzde 69,38, Korkuteli Barajı'nda yüzde 81,93, Karacaören I Barajı'nda yüzde 41,66, Karacaören II Barajında yüzde 30,40, Dim Barajı'nda yüzde 88,91, Alakır Barajı'nda yüzde 60,76 ve Elmalı Çayboğazı'nda da yüzde 52,77 seviyesine ulaşırken, Ekşili Göleti'nde yüzde 98,78, Kozaağacı Göleti yüzde 100,30, Dikenli Göleti yüzde 100,69, Yelten Göleti yüzde 90,69, Hatipler Göleti yüzde 100,58, Yeşilyayla Göleti yüzde 77,74, Osmankalfalar Göletinde yüzde 74,53, Doyram Göletinde yüzde 97,85 ve Hacıbekar Göleti'nde de yüzde 68,48 seviyesinde doluluk meydana geldi.

    DSİ 13. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 2011 yılı sulama sezonunda hiç bir şekilde su sıkıntı olmayacağını bildirdi.
     

    Göller bölgesinde tek sıkıntı Bedimli Barajı'nda

    DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, göller bölgesindeki göl, baraj ve göletlerin su seviyelerinin oldukça iyi konumda olduğunu bildirdi.

    Geçen yıla göre baraj, göl ve göletlerde su seviyelerinde artış olduğunu anlatan Özbal, tek sıkıntının Burdur'da bulunan Bademli Barajı'nda yaşandığını belirterek, ''2006 yılında su seviyesinin yüzde 40'ın altına düştüğü Bademli Barajı'nda 2008-2009 yıllarında düzelme oldu ancak son iki yıldır yüzde 42 seviyelerinde bulunuyor. Suyu kontrol altında tuttuyoruz. Bölge 2007 ile 2008 yıllarında ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşılaştı. Tedbirler ve sulamanın tasarruflu kullanılması yönündeki çalışmalar neticesinde 2009 yılından itibaren baraj ve göletlerde sevindirici gelişmeler yaşandı'' dedi.
    Eğirdir Gölü ile Kovada Gölü'nde yüzde 84'lük doluluk bulunduğunu anlatan Özbal, bu göllerdeki su seviyelerinin oldukça iyi olduğunu belirtti. Yalvaç ile Uluborlu barajlarının da yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını dile getiren Özbal, Sorgun Barajı'nın da yüzde 70 oranında dolu olduğunu açıkladı.
     

    Burdur

    DSİ 18. Bölge Müdürü Özbal, Burdur'daki baraj ve göllerde su seviyelerinin geçen yıla göre iyi olduğunu vurguladı.

    Özbal, ''Burdur Gölü'nün doluluk oranı yüzde 70 civarında. Burdur'da sadece Bademli Barajı'nda bir sıkıntı var. Buradaki risk yüzde 40'ın altına düştüğünde başlar ama Bademli Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 42, henüz yüzde 40'ın altına düşmüş değil. Yine de kontrolümüz altında.


    Karamanlı Barajı yüzde 100, Yapraklı Barajı yüzde 80, Onaç Barajı yüzde 95, Kozağacı, Belenli, Söğüt, Ağlasun baraj ve göletlerin yüzde 100, Tefenni ile Değirmendere göleti de yüzde 97 oranında dolu.''

    Bu yıl, Burdur'da uzun yıllar ortalamasına göre daha yağışlı bir dönem yaşandı. Geçen yıllarda metrekareye yıllık ortalama 250-300 kg düşen yağmur miktarı metrekareye 429 kg olarak gerçekleşti.
     

    Devegeçidi Barajı'nda fazla su tahliyesi yapıldı

    Göksu Barajı'nda doluluk oranının yüzde 24, Dumluca Barajı'nda ise yüzde 14'te kaldığını ifade eden Özgür, şunları söyledi:

    ''Devegeçidi Barajı'ndan 5 bin 800 hektar, Göksu Barajı'ndan 3 bin 582 hektar, Dumluca Barajı'ndan da bin 860 hektar alan sulanıyor. Devegeçidi Barajı'ndan sulama için sorun yok. Hatta Devegeçidi Barajı'nda fazla olan suyun tahliyesi bile yapıldı. Önümüzdeki yıl için bile yeterli su depolandı. Ancak, diğer 2 barajda sorun var. Baraj suları sulama birliklerine devredildi. Birlik meclisleri toplanarak ya kurayla, ya da meclislerinden alacağı karar doğrultusunda sulama yapacak. Göksu Barajı'ndan, alınan karar doğrultusunda sulama yapılmayacak. Çünkü o barajda 3.5 milyon metreküp suyumuz var. O da yeterli değil. Dumluca Barajı'ndan ise bin dekar bir alanın sulanması ön görüldü. Meclis bu yönde bir karar aldı. Ama önümüzdeki günlerde yeterli yağış alması durumunda tarım alanları sulanacak.''

    DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıla göre toplam doluluk oranı Menzelet Barajı'nda yüzde 85'den yüzde 95'e, Sır Barajı'nda yüzde 80'den yüzde 87'ye, 2010 yılında su tutulmaya başlanan Ayvalı Barajı'nda yüzde 100'e yükseldi. Kartalkaya Barajı'nda ise yüzde 92'den yüzde 100'e yükseldi.
     

    Gaziantep

    DSİ 20. Bölge Müdürlüğü görev alanındaki Gaziantep'teki barajlardaki toplam doluluk oranlarında önemli bir değişim olmadı.

    Türkiye Suriye sınırında Fırat Nehri üzerinde kurulu bulunan Karkamış Barajı'nda toplam doluluk oranının yüzde 100 olduğu, bu oranın geçen yılki doluluk oranıyla aynı olduğu kaydedildi.

    Gaziantep'in Nizip ilçesinde sulama amaçlı olarak inşa edilen Hancağız Barajında doluluk oranı yüzde 60,9 olduğu, bu oranın önceki yıl ise yüzde 58,4 olduğu bildirildi. Oğuzeli ilçesinde sulama amaçlı olarak inşa edilen Kayacık barajlarında ise doluluk oranının yüzde 52.64 olduğu, bir önceki yıl ise yüzde 75,4 olduğu öğrenildi.

    Yetkililer, bu barajlarda depolanan suyun sulama amaçlı kullanıldığını ve sulama mevsiminin sona erdiğini belirterek, ''Barajlarda toplam doluluk oranının düşük olması doğal karşılanmalı. Çünkü, sulama mevsimi sona erdiğinden bu barajlar bu yıl için görevlerini yerine getirmiş durumdalar. Artık gelecek sulama mevsiminde kullanım için bu barajlarda su depolanacak'' diye konuştular.
     

    Kilis ve Adıyaman

    Kilis'te, sulama amaçlı olarak kullanılan Seve Baraj Gölü'nde, doluluk oranı yüzde 10 civarında.

    Kilis Belediyesi'nden alınan bilgiye göre, bir yıl önceki dönemde ise barajın doluluk oranı yüzde 20 idi. Su tutma hacmi 19 milyon metre küp olan baraj gölünde halen 2 milyon 860 metre küp su bulunuyor. Meteoroloji yetkilileri, bu yıl Ocak Mayıs dönemi itibari ile metre kareye düşen yağış miktarının metre kareye 327,7 kilogram olduğunu, bu oranın geçen yıl 438 kilo olarak gerçekleştiğini belirtiyor.

    Belediye yetkilileri, baraj seviyesindeki su seviyesinin düşük olması nedeniyle, özellikle yaz aylarında içme suyu sıkıntısı olabileceğini belirterek, vatandaşları suyu tasarruflu kullanmaları konusunda uyarıyor.

    Adıyaman'da bulunan sulama amaçlı kullanılan Çamgazi Baraj Gölü'nde ise doluluk oranı yüzde 60'ın üzerinde bulunuyor.

    Bayburt

    Bayburt'ta tarımsal sulama ve hayvan içme suyu kullanımı için yaptırılan göletler yönünden oldukça zengin durumda. Tarımsal amaçlı yaptırılan ve kent merkezi ile Demirözü ve Aydıntepe ilçelerinde yer alan Gökçedere, Saraycık, Danişment, Eymür, Oruçbeyli, Sakızlı, Yakupabdal, Aydıntepe, Yukarıpınarlı ve Gez göletlerinde su seviyesi yüzde 95'in üzerinde bulunuyor. Bu göletler, Bayburt'ta 5 bin hektar üzerinde tarım arazisinin sulanması için kullanılıyor.

    İldeki hayvan içme suyu kullanımı için yapılan Beşpınar, Yazlık, Karlıca, Pınarcık, Yaylalar, Yaylapınar ve Kurugüney göletlerinin de doluluk oranı yüzde 92 ile yüzde 99 arasında değişiyor. Bu göletlerle de kent genelinde 3 bin 650 büyükbaş hayvanın içme suyu sağlanıyor.
     

    Gümüşhane

    Gümüşhane'de de hem enerji hem de sulama amaçlı oluşturulan baraj ve göletlerde su seviyesi, nisan ve mayıs aylarındaki yağışlarla yüzde 100'e yaklaşan oranlara ulaştı.

    Gümüşhane Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, DSİ tarafından Köse ve Şiran ilçelerine yaptırılan baraj ve göletlerle 10 bin 97 hektarlık tarım arazisinde sulu tarıma geçildiğini söyledi.

    Irkın, Gümüşhane'nin Yukarı Fırat Havzası ve Çoruh Havzası olarak iki havza şeklinde ele alınması gerektiğini, Çoruh Havzası'nda Harşit Çayı üzerinde yapılan Torul ve Kürtün baraj göllerinde kafes balıkçılığı yapıldığını belirterek, ''Bu baraj göllerimizde yılda 4 bin 629 ton balık üretilmektedir'' dedi.

    Yukarı Fırat Havzası'nda bulunan Kelkit, Şiran ve Köse ovalarının tarımsal alan bakımından zengin olduğunu ifade eden Irkın, ''Şiran ilçemizde bulunan Koruluk Barajı ile Temle Göleti ve Kızlar Kalesi Göleti'nden 5 bin 719 hektarlık tarım arazisi sulanmaktadır.


    Köse ilçemizdeki Köse Barajı, Yuvacık Mine Sultan Göleti, Salyazı Göleti ve 60. Yıl Göleti ile birlikte 4 bin 478 hektarlık tarım alanında sulu tarıma geçilmiştir. Temeli Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atılan Kelkit Sadak Barajı'nın tamamlanması ile 6 bin 725, Şiran Tersun Barajı'nın tamamlanması ile 2 bin 100 hektarlık tarım arazisinde sulu tarıma geçmiş olunacaktır'' diye konuştu.
     

    Barajlar sulama sezonuna dolu girdi

    DSİ 21. Bölge Müdürlüğünün faaliyet alanında bulunan Aydın, Denizli ve Muğla'daki barajlarda doluluk oranının yüzde 63'e ulaştığı, sulama sezonuna su sıkıntısı olmadan girildiği bildirildi.

    DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 Mayıs itibarıyla Geyik Barajı'nda geçen yıl yüzde 89 olan doluluk oranının bu yıl yüzde 99'a, Adıgüzel Barajı'nda yüzde 70'den yüzde 81'e, Cindere Barajı'nda yüzde 95'den yüzde 100'e ve Akgedik Barajı'nda yüzde 90'dan yüzde 97'ye yükseldiğini söyledi.

    İndap, Mumcular Barajı'nda yüzde 63, Topçam Barajı'nda yüzde yüzde 85, Işıklı Gölü Barajı'nda yüzde 84, Gökpınar Barajı'nda yüzde 99, Kemer Barajı'nda yüzde 85, Karpuzlu Yaylakavak Barajı'nda yüzde 81 ve Bayır Barajı'nda yüzde 82 doluluk oranının gerçekleştiğini ifade etti.

    Bu yıl hizmete açılan ve ilk kez su tutmaya başlayan Çine Adnan Menderes Barajı'nda yüzde 26, İkizdere Barajı'nda yüzde 14, Tavas Yenidere Barajı'nda yüzde 29 ve Akköprü Barajı'nda yüzde 16 doluluk oranlarına ulaşıldığını belirten İndap, ilk yıl için bu su oranlarının iyi olduğunu vurguladı.

    Geçen yıl aynı dönemde barajlarda toplam 1 milyar 676 milyon 300 bin metreküp su varken, bu yıl 1 milyar 929 milyon 900 bin metreküp su olduğunu dile getiren İndap, bu yılki doluluk oranının, geçen yıldan yüzde 8 artışla yüzde 63 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
    İndap, göletlerdeki toplam doluluk oranının ise geçen yıla göre yüzde 6'lık bir düşüşle yüzde 89 olarak gerçekleştiğini söyledi.
     

    Kırklareli

    Kırklareli'de Kayalıköy Barajı'nda yüzde 92 doluluk oranıyla 138 milyon metreküp, Kırklareli Barajı'nda yüzde 93 doluluk oranıyla 105 milyon metreküp ve Armağan Barajı'nda ise yüzde 86 doluluk oranıyla 45 milyon metreküp su bulunuyor.

    Geçtiğimiz yıl aynı tarihte Kayalıköy Barajı'nın doluluk oranı yüzde 92, Kırklareli Barajı'nın doluluk oranı yüzde 94 ve Armağan Barajı ise yüzde 89 doluluk oranına sahipti. Yetkililer, bölgede 1 milyon metreküp ile 395 bin metreküp depolama hacmine sahip olan 7 sulama amaçlı gölette doluluk onanlarının yüzde 83 ile 100 civarında olduğunu belirtti.
     

    Edirne

    Edirne'deki barajların doluluk oranının yüzde 86.93 olması çeltik üreticisinin yüzünü güldürdü.

    Toplam 209,82, milyon metreküp su depolama hacmine sahip bulunan Süloğlu Barajı, Altınyazı barajı, Kadıköy Barajı, Yenikarpuzlu Barajı ile Sultanköy Barajı'nda toplam su miktarı 182,39 milyon metreküp su bulunuyor.

    Toplam doluluk oranı yüzde 86,939 olan barajlardaki su miktarı şöyle: Süloğlu Barajı 40,20 milyon metreküp, Altınyazı Barajı 36,35 milyon metreküp, Kadıköy Barajı 44,32 milyon metreküp, Yenikarpuzlu Barajı 37,60 milyon metreküp, ve Sultanköy Barajı 87,81 milyon metreküp.
     
    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu