YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Haziran 2011

Siyanür için yollardalar

  • 06 Haziran 2011 Ntvmsnbc

    TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemalettin Küçük, adım adım Türkiye'yi gezerek siyanürle altın aranmanın insanlığa bir yararı bulunmadığını, bir felaket olduğunu anlattıkların söyledi.

    Küçük, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz'de siyanürle altın aranması konusunda felaketin boyutunun gittikçe genişlediğini ileri sürerek, Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı Bahçeler köyünde, Giresun'un Bulancak ilçesinde, Trabzon'un Tonya, Maçka, Yomra ve Sürmene ilçeleri ile Rize'nin Çayeli ilçesi gibi Karadeniz'de bir çok yerde siyanürün kullanılmasının planlandığını savundu.

    Altın çıkarma işleminin Gümüşhane'ye, Bergama'ya, Erzincan'a ne zenginlik kazandırdığını soran Küçük, şöyle konuştu:

    ''Gitmiş oldukları bölgeyi insansızlaştırmışlardır, tarımı yok etmişlerdir, toprakları kirleşmişlerdir ve kirletmeye de devam ediyorlar. Adım adım Türkiye'yi gezerek siyanürle altın aranmanın insanlığa bir yararı bulunmadığını, bir felaket olduğunu anlatıyoruz. Karadenizlileri uyanık olmaya çağırıyoruz. Alınan yargı kararları hükümet tarafından uygulanmamaktadır. Yasa dışı yöntemlere başvurulmaktadır.''

    Küçük, siyanürle altın arama konusunda alınan tedbirlerin, tedbir olmadığını ifade ederek, şunları dedi:''Gümüşhane'de bugün değilse yarın ya da 10, 20 yıl sonra bir felaket yaşanacaktır, bu kaçınılmazdır. Çünkü biliyorsunuz coğrafya stabil değil. Kan vücutta oksijeni taşımaktadır. Siyanür aldığınız zaman demiri direk bağlar ve oksijen yerine siyanür taşımaya başlarsınız. Bu belirli bir miktarın üzerinde olursa ani zehirlenmeyle ölürsünüz. Biraz daha düşük olursa komada kurtarabilirsiniz. Daha düşük olursa kusma, bağırsak boşaltması gibi çeşitli etkileriyle kurtarabilirsiniz. Çok düşük seviyelerde olursa her gün sigara içmiş gibi hidrojen siyanürle karşılaşırsınız.''Küçük, Bergama'da 82 dava kazandıklarını, ancak hiçbirinin uygulanmadığını ileri sürerek, ''Bu kararlar uygulanmadığı için tek çaremiz kaldı, artık Başbakan aleyhine kişisel tazminat davası açmak zorunda kalıyoruz. Gümüşhane'de yöre halkının kendisinin yargıya müracaat etmesini ve örgütlemesini istiyoruz'' diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu