YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Haziran 2011

Hangi ülkeler nükleer enerjiden vazgeçti?

  • 02 Haziran 2011 Radikal

    Dünya'da birçok ülke enerji politikalarını değiştirirken Türkiye nükleer enerjiye yatırım yapıyor.

    Başbakan Erdoğan’ın bugün seçim mitingi yapacağı Mersin’de, Greenpeace halkın nükleere karşı tepkisini Mersin semalarına taşıdı.

    02 Haziran 2011, Mersin- Greenpeace Akdeniz, Mersin üzerinde uçan bir paramotorla, bugün kentte mitingi olan Başbakan Erdoğan’a “Mersin Nükleer İstemiyor” mesajı verdi. Altında “Nükleere hayır” pankartı da yer alan paramotor, yaklaşık bir buçuk saat boyunca şehrin üzerinde dolaştı.


    Deniz rüzgârından güç alarak kalkan, paraşüt, motor ve pervaneden oluşan paramotor, Mersin şehir merkezinde saatte yaklaşık 30 km. hızla uçtu.


    Greenpeace Akdeniz, gerçekleştirdiği bu eylemle Mersin halkının nükleer santral planlarına karşı olduğunu hükümete bir kez daha iletmeye yardımcı olmaya çalıştı. Greenpeace’in A&G araştırma şirketine yaptırdığı geniş kapsamlı kamuoyu araştırmasına göre Türkiye halkının %64’u ve Mersin halkının ise %70’i nükleer santrale ‘hayır’ diyor.


    Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, “Mersin halkının %70’i nükleer santral kurulmasına karşı, %83’ü ise nükleer santrale yakın bir bölgede kesinlikle yaşamak istemiyor. Nükleer santral planı derhal iptal edilmeli. Zira, nükleer reaktörler insanla, doğal çevreyle ve bölge ekonomisiyle Rus ruleti oynamaktan farksız. Mersin, turizm, tarım ve balıkçılık yönünden çok zengin. Bütün bu kaynaklar sürdürülebilir olmayan, güvensiz ve tehlikeli nükleer enerjiye teslim edilmemeli. Hükümet tercihini enerji verimliliğinden ve yenilenebilir enerjilerden yana yapmalıdır” dedi.


    Dünya nükleer enerjiden vazgeçiyor


    Fukuşima’daki felaketten sonra pek çok ülke nükleer planlarını askıya aldı ya da iptal etti;

    - Japonya 14 yeni reaktörün inşaatını iptal etti.

    - İsviçre 3 yeni nükleer reaktör planını iptal etti ve 2034 yılına kadar nükleer santrallerini kapatacağını açıkladı.

    - Almanya hükümeti 7 santrali kapattı ve 2022 yılına kadar da santrallerin aşamalı olarak devre dışı bırakılması planlanıyor.

    - Çin hükümeti nükleer santral planlarını askıya aldı.

    - İtalya’da nükleer santral kurulması konusu referanduma taşındı.

    - Avrupa’da nükleer santrallere dayanıklılık testi uygulanıyor.

    Türkiye Hükümeti ise Ecemiş fayının 20-25 km. yakınından geçen bir bölgede kurulması planlanan Akkuyu nükleer santrali planlarına devam ediyor. Japonya’da yaşanan felaketi deprem tetikledi ve sonrasında yakıt çubukları soğutulamadı. Benzer bir durumun Akkuyu’da yaşanmaması için Greenpeace Hükümet’ten bir an önce nükleer planlarını iptal etmesini ve tercihini enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjilerden yana kullanmasını talep ediyor. (aa)

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu