26 Mayıs 2011 Ntvmsnbc
AB’deki tüm nükleer santraller ortak bir girişimle dayanıklılık testinden geçirilecek.
AB Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Oettinger, testlerin 1 Haziran tarihinde başlatılacağını duyurdu.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Enerji komiseri Günther Oettinger son haftalarda yoğun eleştirilere uğradı. Avrupa Birliği sınırları içindeki 143 nükleer santralin hangi tehlikelere karşı testten geçirilmesi konusunda santral işletmecileri ve hükümetlerle pazarlık yapan Oettinger’in görüşleri, birçok birlik üyesi devlet tarafından müdahale olarak nitelendirildi, Almanya’daki nükleer enerji karşıtları ise enerji komiserinin tavrını ürkek olarak değerlendirdi.
Oettinger, şimdi sağlanan uzlaşmadan memnun, zira daha önce gözden geçirilmemiş noktalar da teste tabi tutulacak. Birlik içindeki nükleer santrallerin doğal felaketlere karşı dayanıklı olup olmadığı, Oettinger’in yanıtlanmasını istediği sorulardan biri. Enerji komiseri, 'Nehir kıyılarında sel tehlikesinden, Atlantik Okyanusu kıyısında tsunami olasılığına, ayrıca aşırı soğuk ve aşırı sıcaklara kadar çeşitli risklerin gözden geçirilmesi gerek.” diyor.
Ayrıca deprem tehdidinin de masaya yatırılması gerekiyor. Bu arada teknik donanımın ne kadar dayanıklı olduğu ve jeneratörlerin felaketlere ne kadar dayanabileceği, incelenmesi gereken noktalardan. Üstüne bir de insan faktörü ekleniyor. Oettinger, Japonya’daki nükleer felaketin öncesinde ve sonrasında hatalar yapıldığı kanaatinde. „Öncelikle teknisyenlerin, işçilerin ve mühendislerin vasıflı olması gerek. Sonuçta nükleer santralin işleyişinin kalitesi söz konusu." diyen Oettinger "Nükleer santrallerin insanlar tarafından en iyi şekilde işletilmesi için ne yapılması gerektiğine bakmalıyız.” şeklinde konuşuyor.
Sahil şeridinde meydana gelebilecek tanker kazaları ya da uçak düşmesi de, Oettinger’e göre insan faktörünün büyük rol oynadığı ve nükleer santrallerin dayanıklı olması gereken afetler arasında. AB Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi, test edilecek noktalar arasına terör saldırılarının da katılması yönündeki talebini ise kabul ettiremedi. Bu konunun AB üyelerinin yetki alanına girdiği belirtildi ve konuyla ilgili bir çalışma grubunun oluşturulması kararlaştırıldı. Dayanıklılık testi üç etapta uygulanacak. Oettinger, son etapta farklı ülkelerden uzmanların görüşlerinin alınacağını belirtiyor ve 'Avrupa çapında kontrolörleri kontrol ediyoruz.” ifadesini kullanıyor.
Oettinger yıl sonuna kadar testlerin tamamlanmasını hedefliyor ve sonuçları AB liderlerine sunmayı planlıyor. Ancak testten geçemeyen nükleer santrallerin kapatılması yönünde bir yaptırım söz konusu olmayacak.
Greenpeace gibi çevre koruma örgütleri ise Brüksel’de varılan uzlaşmayı eleştiriyor. Yapılması öngörülen dayanıklılık testinin yetersiz olduğunu belirten örgütler, ayrıca testlerin bağımsız makamlar tarafından yapılmayacak olmasını ve Avrupa’da terör tehdidine en açık hedeflerin ne kadar korunduğu konusuna aydınlık getirilmemesini eleştirdi. Avrupa Parlamentosu’ndan da eleştiriler var. Sosyal Demokrat parlamenter Bernd Lange, herhangi bir yaptırımı olmayan dayanıklılık testlerinin etkisiz kalacağını söylüyor.
Almanya’daki nükleer santraller ise geçen haftalarda dayanıklılık testinden geçirildi. 17 nükleer santralin hiçbiri pekiyi not alamadı, ama yine de testten geçmeyi başardı. Avrupa çapında sağlanan uzlaşmadan sonra da, Almanya’daki testlerin tekrarlanmasına gerek görülmüyor.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
Bilim insanları yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Avrupalı çiftçilerin geniş çaplı protestolarına ve bu eylemlerin altında yatan nedenlere kısa bir...
Okyanus ısısı, deniz seviyesi ve buzul kaybı: WMO raporu, 2023'ün iklim rekorlarını nasıl kırdığını...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013