22 Mayıs 2011 Cumhuriyet
Meteoroloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Taşcı, İzlanda Alçak Basınç Sistemi'nin, küresel ''La Nina'' etkisi sonucunda, bahar aylarında mevsim normallerine nazaran etkili olduğunu ve sıcaklıkların önemli ölçüde düşük seyretmesine yol açtığını bildirdi.
Taşcı yaptığı açıklamada, 2011 yılı Nisan ve Mayıs aylarının mevsim ortalamalarına göre serin ve yağışlı geçmesi üzerine herkesin yaz aylarında havanın nasıl olacağını merak ettiğini söyledi.
Yaz aylarının serin geçeceğine dair haberler yapıldığını ifade eden Taşcı, şöyle konuştu:''Dünya Meteoroloji Organizasyonu (WMO), küresel iklim ve hava tahmin modellerinin değerlendirilmesi sonucunda 25 Ocak 2011 tarihinde bir açıklama yaptı. Söz konusu açıklamada, 2011 yılının ilk çeyreğinde La Nina etkisinin son yüzyılın en önemli seviyesinde ve şiddetinde olduğu belirtildi. Bu etkinin Mayıs ayını da içine alacağı, yazın başlangıcıyla birlikte yavaş yavaş azalacağı açıklandı. La Nina etkisi, Batı Pasifik Okyanusu'nda görülen okyanus akıntısının normalden daha ılık olmasıdır. Bu ılıma geniş ölçekli okyanus alanını ve okyanus üzerindeki atmosferi ciddi şekilde etkilemektedir. Bunun sonucunda küresel ölçekli basınç sistemlerinin şiddet ve etki alanları farklılaşmaktadır.''
Türkiye'nin bu durumdan 2011 yılının bahar aylarında ciddi bir şekilde etkilendiğini vurgulayan Taşcı,''Normalde Türkiye'yi kışın etkisi altına alan İzlanda Alçak Basınç Sistemi, küresel La Nina etkisi sonucunda bahar aylarında da mevsim normallerine nazaran etkili oldu ve sıcaklıkların önemli ölçüde düşük seyretmesine yol açtı'' dedi.Taşcı, İzlanda Alçak Basınç Sistemi'nin etkisinde yerel cephe sistemleri oluştuğunu, özellikle Türkiye'nin kuzey kesimlerinin yağışlı bir dönem geçirdiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Günümüzde mevsimsel tahmin çalışmaları önümüzdeki bir aylık periyotta ciddi bir perspektif yapılmasına imkan vermektedir. Bu doğrultuda, önümüzdeki Haziran ayına ait değerlendirmeler yapılmıştır. Özellikle Haziran ayının ilk periyotunda, sıcaklıkların ülkemizin kuzey batı bölgelerinde mevsim normallerinin ortalama olarak bir derece altında ve yağışlı gerçekleşeceğini bekliyoruz. Bununla birlikte güney ve doğu bölgelerimizde Basra Alçak Basıncı Sistemi'nin etkisiyle nispeten daha sıcak olacağı tahmin ediliyor.''
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013