YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Mayıs 2011

"Bölgedeki su içilemez"

  • 17 Mayıs 2011 Cumhuriyet

    TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Kütahya'da gümüş üretilen tesisteki siyanürlü suyun bulunduğu barajda bir setin çökmesinin ardından bölgedeki içme suyundan alınan numunelerin analiz sonucuna göre, kazanın 5. gününde siyanür sızıntısının 4,5 kilometre ötedeki Köprüören köyünün su kaynaklarına ulaştığını bildirdi.

    Çevre Mühendisleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, Kütahya'da Eti Gümüş A.Ş'ye ait gümüş işletmesinde 7 Mayıs'ta siyanürlü çamur barajında meydana gelen kaza sonrasında siyanürün yer altı suyuna karışıp karışmadığını tespit etmek amacıyla bölgedeki içme suyundan 12 Mayıs'ta numune alındığı belirtildi.

    Numune alma işleminin Greenpeace yetkilileri tarafından yapıldığı ve numunenin, akredite olmuş bir laboratuvarda analiz ettirildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

    ''Analiz sonucuna göre, kazanın 5. gününde siyanür sızıntısı 4,5 kilometre ötedeki Köprüören köyü su kaynaklarına ulaşmıştır. İçme suyunda normalde hiç bulunmaması gereken ancak en fazla 0,050 ppm (milyonda bir birim) düzeyinde olmasına müsaade edilen siyanür miktarının Köprüören köy çeşmesinden alınan su numunesinin analizi sonucunda 0,071 ppm olduğu görülmüştür. Müsaade edilen limit değerlerin yüzde 40 daha üzerinde çıkan siyanürün halk sağlığı üzerinde etkisinin yadsınamaz ölçüde fazla olduğu düşünülmektedir. Daha önceki açıklarımızda belirttiğimiz üzere, kazanın 10. gününde siyanür miktarının yer altı suyunda belireceği ve ilerleyen her günde de yer altı suyundaki siyanür miktarının artacağı öngörülmektedir. Türk gıda kodeksine göre bölgedeki yer altı suyu içilemez durumdadır. Konu ile ilgili bölge halkı muhtarlıklar aracılığı ile uyarılmıştır.''

    ''Bölgede yaşayan halk büyük bir tehlike ile karşı karşıya"

    Kütahya Valiliğinin bölgeye bir an evvel içme ve kullanma suyu göndermesi gerektiği öne sürülen açıklamada, Valiliğin, bölgede yaptırdığı analizlerin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşması gerektiği ifade edildi.

    Bölgede yaşayan halkın yanlış bilgilendirilmesi ve suyu kullanması durumunda yaşanacaklardan Kütahya Valiliğinin sorumlu tutulacağı da savunularak, şu ifadelere yer verildi:

    ''Kütahya Valiliğinin yer altı suyu analizlerini yaptırdığı Kütahya İl Halk Sağlık Laboratuvarı, siyanür ölçme ile ilgili akredite olmadığı için Kütahya'da yapılan ölçümlerin güvenilir olmadığı düşünülmektedir. İlerleyen günlerde odamız tarafından numune alma işlemine devam edilecektir. Alınacak numunelerde sadece siyanür miktarı değil, ağır metal konsantrasyonları da ölçülerek değerlendirmeler bu yönde yapılacaktır. Bir an evvel tesisin çevresinde yaşayan halkın ve tesiste çalışanların kanlarındaki siyanür ve ağır metal miktarlarının da ölçülerek kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Bu durumda 'siyanür barajından bir gram bile sızıntı yoktur' gibi halkı yanıltıcı açıklamaların yapılmaması gerekmektedir. Bölgede yaşayan halkın, büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğu ortadır.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu