8 Mayıs 2011 Cumhuriyet
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun, bir milyon hektarın üzerindeki ormanlık alan bulunan sorumluluk bölgelerindeki yangınların yüzde 97'sinin insan kaynaklı olduğunu, hedeflerinin olay yerine ilk 20 dakikada ulaşarak müdahaleyi gerçekleştirip tahribatı büyümeden önlemek olduğunu kaydetti.
Hatay- Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun, orman yangınlarına en hızlı şekilde müdahale edebilmek için ekipman ve işçi sayısını artırdıklarını söyledi. Bölge Müdürlüğünün Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve Osmaniye illerinin içerisinde bulunduğu yaklaşık 5,5 milyon hektarlık alandan sorumlu olduğunu ve bunun 1 milyon 5 bin hektarını ormanlık alanların oluşturduğunu ifade eden Coşkun, bunun yüzde 82'sinin bozuk, yüzde 18'inin ise verimli statüde yer aldığını kaydetti.
Bünyelerinde 1 helikopter ile 55 arozöz, çok sayıda greyder ve yaklaşık 700 personel bulunduğunu vurgulayan Coşkun, ayrıca 28 yangın gözetleme kulesi ile ormanlığı sürekli kontrol ettiklerini belirtti. Yangınlara karşı her an müdahalede bulunacak şekilde hazırlıklı olduklarını, personelin her türlü eğitimden geçirildiğini kaydeden Coşkun, ''Yangından değil, geç kalmaktan korkuyoruz. Hedefimiz yangına ilk 20 dakikada müdahale etmek. Bu süre çok önemli. Çünkü 45 dakikada yangın kendi yapısını oluşturuyor. Yangının çıktığı yerin çevresindeki ağaçlar ateşin gücüyle kuruyup 20 dakikadan sonra tutuşmaya başlıyor. Bu nedenle ekiplerimizi iyi koordine ederek, hızlı bir şekilde yangın yerine ulaşmasını sağlıyoruz. Böylelikle tahribatı büyümeden önlüyoruz'' diye konuştu.
''Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi'' (YARDOP) kapsamında 2 bin 750 hektar alanda çalışma yapıldığını ve buralara kızılçam yerine servi, çınar, zakkum, dut, fıstık çamı fidanları dikildiğini vurgulayan Coşkun, şöyle devam etti:
''Geçen yıl bölgemizde 115 yangın meydana geldi ve 142 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yanan alanlarımızı yeniden kazanmak amacıyla 2008 yılında başlayan YARDOP kapsamında öncelikle bölgemizde Samandağ ilçesine bağlı Şahlankaya mevkisinde çalışma yaptık. Burada yangında zarar gören 580 hektarlık alana yangına dayanıklı fidanların dikimini gerçekleştirdik.
Ayrıca, burada ekiplerimizin olası bir yangına kolaylıkla müdahale edebilmesi için yollar da yaptık. Geçen yıl da 2 bin hektar alanda çalışma gerçekleştirdik. Bu yıl hedefimiz 6 bin hektarlık alana yangına dayanıklı fidanları dikmek. 2018 yılına kadar devam edecek projeyle, yanan alanların yanı sıra risk bulunan bölgelerde de bu projeyi uygulamayı hedefliyoruz.''
Coşkun, bölgelerinin yanı sıra Suriye ile yaptıkları protokolle bu ülkedeki yangınların kontrol altına alınması ve söndürülmesine de destekte bulunduklarını söyledi. Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013