Bu WWF’in bülteninden derlenmiştir.
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle nükleer santral, 3. Boğaz Köprüsü ve HES’ler gibi, doğa ve insan üzerinde önemli etkisi olacak büyük projelerin önü açıldı. Böylece, ÇED Yönetmeliği yaklaşık 20 yıl önce ilk çıktığı zamanlardaki koşulları aratır hale geldi.
ÇED Yönetmeliği’nde 14 Nisan 2011 tarihinde yapılan değişikliğe göre, 2015 yılına kadar yatırımına başlanacak olan projelerde, Çevresel Etki Değerlendirmesi aranmayacak. Sosyal ve çevresel etkileri nedeniyle kamuoyunda tartışılan konular arasında yer alan nükleer ve termik santraller, 3. Boğaz Köprüsü ve otoyollar gibi dev yatıtrımlar, 2015 yılına kadar ÇED aranmaksızın tamamlanabilecek. Yapılan değişiklikle; orman alanlarının çeşitli yatırımlara açılması, akarsu havzaları arasında su transferi, 10.000 m2 ve üzerindeki deniz dolguları, ulaşım ve altyapı yatırımları, su depolama tesisleri, 10MW ve üzeri nehir tipi elektrik santraller, toplu konutlar, turizm tesisleri, maden ocakları ve bazı fabrikalar da 2013 yılına kadar ÇED uygulamasından muaf tutularak gerçekleştirilebilecek.
Yönetmelikte yapılan değişiklik, Sinop ve Akkuyu Nükleer Santrali, Amasra Termik Santrali, 3. Boğaz Köprüsü, Ilısu Barajı, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu gibi projelerin ÇED’den muaf olmasını sağlayacak. Artvin, Rize, Tunceli, Mersin, Küre Dağları, Kaz Dağları gibi Anadolu’nun dört bir yanında biyolojik çeşitlilik açısından son derece önemli alanlar, ÇED olmaksızın yatırıma açılabilecek.
Sonuç olarak, Türkiye’nin değerli doğal yaşam alanları ÇED Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle tehdit altına giriyor. Söz konusu değişiklik, öncelik yıllarda yapılan değişikliklerden çok daha kapsamlı. ÇED Yönetmeliği’nde 2008 yılında yapılan değişiklikle, Geçici 3’üncü Madde’de ÇED Yönetmeliği’nin çıktığı 1993 yılından önce “üretim ve/veya işletmeye başladığı belgelenen projeler” için muafiyet getirilmişti. Yapılan bu son değişiklikle uygulama projeleri onaylanmış, ilgili mevzuatlarca izin, ruhsat veya onay ya da kamulaştırma kararı alınmış, yatırım programına girmiş veya mevzi imar planı onaylanmış tüm projeler ÇED’den muaf tutuluyor. Bir başka deyişle, daha “proje” aşamasında olan tüm yatırımlar ÇED dışı bırakılıyor.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak konuyla ilgili olarak: “ÇED Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ülkemizin doğasında geri dönüşü olmayacak kayıpların önünü açaçak yeni bir darbe olmuştur. Avrupa Birliği standartlarında bir doğa koruma ve çevre politikası hedeflerken, 1993 yılında çıkardığımız Yönetmeliğin bile gerisine düşmüş durumdayız. Nükleer santraller, büyük su yapıları, otoyollar gibi dev yatırımların çevresel etkilerinin şeffaf ve bilimsel yaklaşımlarla ortaya konması gerekirken, hâlihazırda kamuoyunda ciddi tartışmaların devam ettiği birçok yatırımın ÇED’den muaf olması kabul edilemez. Bu değişiklik hem AB mevzuatına, hem de taraf olduğumuz uluslar arası sözleşmelere aykırıdır. Çevre ve Orman Bakanlığı’nı bir an önce bu değişikliği iptal etmeye çağırıyoruz” dedi.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013