YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Nisan 2011

Otobüsler, çöp ve çamurla çalışabilir

  • 06 Nisan 2011 Milliyet

    Öneri, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar’dan... Azbar, “Çöpün içinde, doğalgaza eşdeğer yakıt bulunuyor. Avrupa, kullanıyor” diyor

    Bornova Belediyesi ile Kalite Derneği (KALDER), “Yeni Çevre Yönetmelikleri ve Getirdikleri” konulu panel düzenledi. İki ayrı oturumda; Çevre ve Orman Bakanlığı İzin ve Denetim Daire Başkanlığı çevre mühendislerinden Erhan Sarıoğlu, İzmir Çevre İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Göktürk Bursalı, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Yard. Doç. Dr. Vildan Gündoğdu, Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Tatlıdil, EÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar ve Süreko A.Ş. Genel Müdürü Galip Tekiner konuştu.

    Atıklar ayrı toplanacak

    Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, çevre konusunda ana hedefin daha sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam olduğunu ifade etti, “Belediye olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Evsel atıkların geri kazanımı projemizi pilot mahallelerde başlattık. Yıl sonuna kadar tüm Bornova’da evsel atıklar ayrı toplanacak” dedi.
    Tüm atıkların değerli birer kaynak olduğunu vurgulayan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar, “Çöpün içinde, doğalgaza eşdeğer yakıt bulunuyor. Avrupa’da bugün çöple ve çamurla çalışan araçlar var. Hatta Hollanda’da kızartma yağı atıklarıyla çalışan otobüsler mevcut. Biz de İzmir’deki 2 bin belediye otobüsünü çöp ve çamurla çalıştırabiliriz. Hem belediye otobüslerinin yakıtını bedavaya getirir hem de büyük bir çevre sorunundan kurtulmuş oluruz.” diye konuştu.

    Atık yönetimi sağlıklı değil

    En tehlikeli atıkların evsel atıklar olduğunu belirten Prof. Azbar, bunların yönetimiyle ilgili sağlıklı bir yapı bulunmadığına dikkat çekti, şöyle dedi: “Ülkemizde yılda 35 milyon ton evsel atık, 15 milyon ton da sanayi atığı ortaya çıkıyor. Saniyi atıklarının 7 milyon tonunun nereye gittiği bilinmiyor. Çevre konusunda AB’ye uyum sağlamak için 85-90 milyar Euro’luk yatırım yapmamız gerek.”

    ‘Yaşam kafalı’lar etkili olmalı

    Prof. Dr. Ümit Erdem, çevre konularında ’mühendis kafalı’ların değil, ‘yaşam kafalı’ların etkili olması gerektiğini vurguladı. Erdem, “Çevre yasa ve yönetmelikleri çıkarılırken bize soran olmadı. Oysa çevre, multidisipliner bir alandır. Sosyolog ve ekologların da görüşleri alınmalıdır” dedi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu