YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Mart 2011

Balık yemek hayal olabilir

  • 28 Mart 2011 Radikal

    Japonya'dan çıkan radyoaktif maddeler yağmurla Pasifik ve Bering Denizi'ne indi. Prof. Dr. Saydam, 'Yosun ve balıklar etkilenir' dedi.
    Balık yemek hayal olabilir

    Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam, Japonya’daki Fukuşima Nükleer Santralı’ndaki kazaının ardından ortaya çıkan yoğun radyoaktif maddelerin, yağışlarla birlikte Kuzey Pasifik ve Bering denizlerine indiğini, bu kirlenmenin bu bölgedeki balıkları da etkileyeceğini söyledi.

    ‘Beslenme zincirine girdi’
    Prof. Dr. Saydam, “Kuzey Pasifik ve Bering Denizi’ndeki deniz yosunu açısından zengin bölgeler, 500 ve 1500 metre yükseklikteki hava akımlarının taşıdıkları yoğun radyoaktif maddenin ilk etkilediği bölgeler. Besin zincirinin en alt basamağındaki bir kirlenme, ister istemez radyoaktif malzemenin önce yosunlara ve beslenme zinciri ile en sonunda da balığa kadar gitmesine ve her bir basamakta da maalesef giderek daha da konsantre olacak şekilde birikim göstermesine neden olur. Bu denizlerdeki kirlenme ister istemez yasak getirecek, bu da bölgede balık ihtiyacının giderilmesi için diğer denizler üzerindeki tüketici baskısının artması anlamına gelecektir” dedi.

    Saydam’ın verdiği bilgiye göre uydu görüntülerinde 500 ve 1500 metrelerdeki hava akımı nükleer kazanın olduğu bölge üzerinden geçtikten sonraki 10 günde Kanada- ABD sınırı üzerinde ilerledi, sonra Atlantik Okyanusu’na çıktı ve İber Yarımadası önlerine kadar geldi. Yerden 5 bin, 7 bin 500 ve 11 bin metre yüksekliklerdeki hava akımları ise Türkiye’nin üzerinden de geçerek Orta Asya’ya kadar ulaştı. Ancak Saydam, “Taşınım sürecinde meydana gelen seyrelme radyoaktif maddenin etkisini hissedilmeyecek kadar azaltmaktadır” diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu