YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Mart 2011

"Yeşil gündem"

  • 29 Mart 2011 Salı Ntvmsnbc

    Türkiye'de çevre konusunda yazılan blogların sayısı her geçen gün artıyor. Ancak henüz yeterli değil. İşte bu bloglardan birinin sahibi... Barış Gençer Baykan...

    Barış Gençer Baykan, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nde (Betam) araştırma görevlisi olarak çalışıyor.

    Çevre politikaları, çevreci sivil toplum ve çevre hareketleri üzerine araştırmalar yapıyor. Türkiye’de GDO karşıtı hareket üzerine bir doktora tezi yazdı.

    Türkiye'de az sayıdaki çevre konulu bloglardan birinin sahibi... Baykan, bakın neler anlatıyor...

    -"Yeşil gündem" fikri nasıl doğdu?

    2005 yılında alternatif küreselleşmeci hareketlerden ilham alarak Alterblogalisation adlı blogu açtım. Burada tüm toplumsal hareketlere yer vermeye çalışıyordum.

    Çevre ile ilgili konular daha çok gündeme gelmeye başlayınca sadece çevreye odaklanacak bir blog oluşturma fikri gelişti ve www.yesilgundem.net doğdu. Dünyada yeşil blogların pek çok değişik örneğine rastlamak münkün. Biliminsanlarının, yeşil partilerin aktivistlerinin veya gazetecilerin çevre üzerine blogları var.  Türkiye’de 2-3 sene önce blog dünyasında çevre temalı çok fazla blog yoktu, gerçi hala yeterince olduğu söylenemez.

    - Siz bu konuda hangi blogları takip ediyorsunuz?

    Türkiye’den Doğa Güncem, Derin Takip, Fikir Sahibi Damaklar, Akdeniz Yeşilleri, Meyvelitepe, Sinek Sekiz, Uygar Özesmi ve Özgür Gürbüz’ün bloglarını izliyorum. Yeşil blogosferin genişlemesini isterim. İşlenecek çok konu var çünkü. Yurtdışından  Another Green World, Bright Green ve Climate Progress’i sayabilirim

    - Ne tür tepkiler alıyorsunuz?

    İletişime geçenler öncelikle blogun bir boşluğu doldurduğunu söylüyorlar. Çevre konusundaki yayınları derlediğim “Türkiye Çevre Literatürü” sayfası sık kullanılanlar arasında yer alıyor. Araştırmacılar ve öğrenciler çevre ile ilgili kaynakları bir arada bulmanın kolaylığını dile getiriyorlar. Organik tarım ve iklim değişikliği yine ilgi gören konular arasında. Blog aracılığıyla duyurduğum “Kitaba bez torba yakışır” ve “Milletvekilleri ekolojik pazara” gibi küçük kampanyalara güzel destekler geldi.

    - Çevre konusunda yayın yapmak neden önemli?

    Örneğin Japonya’da meydana gelen depremin ardından anaakım medyanın ilk anda görmek istemediği nükleer tehlike, çevre yayıncılığı yapan blog ve sitelerde, Twitter’da yoğun bir şekilde işlendi. Anaakım medyada çevre haberleri hak ettiği yeri bulmuyor. Haftanın 7 günü spor, ekonomi,magazin sayfası var ama çevre sayfası yok. Bloglarda ise konuyu dilediğiniz genişlikte ve derinlikte işlemekte özgürsünüz. Twitter ve Facebook’un interaktif ortamından yararlanarak gelişmelere hızlı tepki verebiliyorsunuz. Çevreci sivil toplum kuruluşları ile okurlar arasında bir bağ kurmak, çeşitli çevre kampanyaları geliştirmek ve bunu yaymak mümkün olabiliyor. İklim değişikliğinden organik tarıma, sürdürülebilir ulaşımdan yeşil enerjilere bir çok alandaki yerel, ulusal ve uluslararası gelişmeleri yansıtmak mümkün. Çevre sorunlarına işaret etmek ve çözüm ortak olabilemek, karar vericileri etkileyebilmek için çevre yayını yapmak önemli.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu