YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Mart 2011

Ormana zarar veren böceklere 'aşk' tuzağı

  • 6 Mart 2011 Cumhuriyet

    Çam ağaçlarının yeni sürgünlerini yiyerek ormana zarar veren ''orman bahçıvanı böceği'' ile mücadele eden Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ilginç bir yöntem uygulamaya başladı.

    Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, kış aylarını ağaç kabuklarının altında geçiren ''orman bahçıvanı'' böceğinin, ilkbaharda çam ağaçlarının filizlerini yediğini belirtti. Söz konusu böceğin ağacın kurumasına neden olduğunu ifade eden Aydın, şunları kaydetti:

    ''Bu böcek ağacın büyümesine de engel oluyor. Böcekle mücadele için Almanya'dan tuzak ithal ettik. Tuzakların içine konan ve böceğin karşı cinsinin kokusunu yayan madde böceklerin yakalanması sağlanıyor. Tuzakları Çatacık, Mihalıççık ve Afyonkarahisar ormanlarına yerleştirdik. İlaçla mücadeleyi tamamen bıraktık. Bu uyguladığımız metoda biyoteknik mücadele adı veriliyor.

    Tuzaklar etrafa yaydığı özel kokuyla böcekleri kendine çekiyor. Bu tuzaklar diğer canlılara zarar vermeden sadece küçük orman bahçıvanı böceğini yakalıyor. 4-6 hafta arasında sonuç alacağımızı umuyoruz. Tuzaklar haftada bir kez kontrol edilerek, yakalanan böcekler imha edilecek.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu