YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Ocak 2011

AB'nin dioksinle mücadelesi

  • 25 Ocak 2011 Ntvmsnbc

    AB, gıda maddelerinde dioksin tespit edilebilmesi için de erken uyarı sistemi kurulacağını duyurdu.

    Deutsche Welle Türkçe'nin bu konuda yaptığı haber şöyle:

    Brüksel'de bir araya gelen AB tarım bakanları, dioksin skandalı nedeniyle piyasalara müdahale edileceğini açıkladı. Dioksin skandalına dair eleştirilerin odağında yer alan Alman Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner ise Brüksel'de bir nebze de olsa rahat bir nefes aldı.

    AB Komisyonu'nun Sağlık ve Tüketici Politikası'ndan Sorumlu Üyesi John Dalli, AB Komisyonu'nun, Almanya'nın konuyu ele alış şeklinden memnun olduğunu ifade etti. Dalli, "Olay, gıda maddelerinin güvenliği alanındaki sistemimizin iyi işlediğini gösterdi" sözleriyle, Aigner'in dioksin skandalında doğru hareket ettiğini belirtti. Sorunun çıkış noktasının kolay tespit edilebildiğini belirten Dalli, yaşananların, düzeltilmesi gereken noktalar olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekledi.

    İyileştirilmesi gereken bazı noktalar konusunda AB'de görüş birliği hâkim. Örneğin daha sıkı kontroller sayesinde teknik yağlar ile hayvan yemi ve gıda maddelerinde kullanılan yağların üretiminin birbirinden kesin bir şekilde ayrılması öngörülüyor. AB tarım bakanları ayrıca gıda maddelerinde dioksin bulunması tehlikesine karşı bir erken uyarı sistemi kurmayı planladıklarını açıkladı.

    Özel laboratuvarlara da, numunelerde dioksin buldukları takdirde bunu bildirme zorunluluğu getirilecek. AB Komisyonu şimdi gelen önerileri değerlendirerek, üye ülkelerin onayına sunacak.

    Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner, hayvan yemine konabilecek tüm maddeleri içeren bir listenin tüm Avrupa'da kullanılmasını, sorumluluk riskinin güvenceye alınmasını ve yem üreticilerine ruhsat alma zorunluluğu getirilmesini talep etti. Ancak Alman bakan, şimdilik bu taleplerine yeterli desteği bulabilmiş değil. Aigner, bu önlemlerin masrafları arttıracağının farkında olduğu ancak masraf nedeniyle güvenlikten vazgeçilmemesi gerektiğini vurguladı.

    Aigner'in Avusturyalı mevkidaşı Nikolaus Berlakovich, Almanya'dan ithal edilen domuz ürünleri nedeniyle ülkesinde fiyatların kırıldığını ve bunun yükünü Avusturyalı çiftçilerin çektiğini söylemesine rağmen,yine de, krizden tek bir ülkeyi değil, tüm sistemi sorumlu tuttu.

    Neredeyse her yıl Avrupa'da gıda maddeleri sektörünü sarsan skandallara dikkat çeken Berlakovich, çiftçilerin yanı sıra gıda maddeleri üreticileri ve perakende sektörünün de zihniyet değiştirmek zorunda kaldığını ifade etti. Avusturya Tarım Bakanı, en önemli noktanın tüketicinin parası karşılığı en yüksek kaliteyi alabiliyor olması olduğuna dikkat çekti.

    AB Komisyonu, fiyatların kırılmasından etkilenen üreticilere destek olmak amacıyla, fiyatlar eski seviyeye dönene kadar, domuz eti stoklama kararı aldı. AB Komisyonu'nun Tarımdan Sorumlu Üyesi Dacian Ciolos, üreticilerin depolama masrafları için Birlik'ten teşvik alabileceklerini duyurdu.

    Son 10 yılda Avrupa Birliği içinde dört dioksin skandalı yaşanmıştı. Bunlardan ikisi Almanya'da, biri Belçika, diğeri ise İrlanda'da ortaya çıkmıştı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu