25 Ocak 2011 Ntvmsnbc
AB, gıda maddelerinde dioksin tespit edilebilmesi için de erken uyarı sistemi kurulacağını duyurdu.
Deutsche Welle Türkçe'nin bu konuda yaptığı haber şöyle:
Brüksel'de bir araya gelen AB tarım bakanları, dioksin skandalı nedeniyle piyasalara müdahale edileceğini açıkladı. Dioksin skandalına dair eleştirilerin odağında yer alan Alman Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner ise Brüksel'de bir nebze de olsa rahat bir nefes aldı.
AB Komisyonu'nun Sağlık ve Tüketici Politikası'ndan Sorumlu Üyesi John Dalli, AB Komisyonu'nun, Almanya'nın konuyu ele alış şeklinden memnun olduğunu ifade etti. Dalli, "Olay, gıda maddelerinin güvenliği alanındaki sistemimizin iyi işlediğini gösterdi" sözleriyle, Aigner'in dioksin skandalında doğru hareket ettiğini belirtti. Sorunun çıkış noktasının kolay tespit edilebildiğini belirten Dalli, yaşananların, düzeltilmesi gereken noktalar olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekledi.
İyileştirilmesi gereken bazı noktalar konusunda AB'de görüş birliği hâkim. Örneğin daha sıkı kontroller sayesinde teknik yağlar ile hayvan yemi ve gıda maddelerinde kullanılan yağların üretiminin birbirinden kesin bir şekilde ayrılması öngörülüyor. AB tarım bakanları ayrıca gıda maddelerinde dioksin bulunması tehlikesine karşı bir erken uyarı sistemi kurmayı planladıklarını açıkladı.
Özel laboratuvarlara da, numunelerde dioksin buldukları takdirde bunu bildirme zorunluluğu getirilecek. AB Komisyonu şimdi gelen önerileri değerlendirerek, üye ülkelerin onayına sunacak.
Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner, hayvan yemine konabilecek tüm maddeleri içeren bir listenin tüm Avrupa'da kullanılmasını, sorumluluk riskinin güvenceye alınmasını ve yem üreticilerine ruhsat alma zorunluluğu getirilmesini talep etti. Ancak Alman bakan, şimdilik bu taleplerine yeterli desteği bulabilmiş değil. Aigner, bu önlemlerin masrafları arttıracağının farkında olduğu ancak masraf nedeniyle güvenlikten vazgeçilmemesi gerektiğini vurguladı.
Aigner'in Avusturyalı mevkidaşı Nikolaus Berlakovich, Almanya'dan ithal edilen domuz ürünleri nedeniyle ülkesinde fiyatların kırıldığını ve bunun yükünü Avusturyalı çiftçilerin çektiğini söylemesine rağmen,yine de, krizden tek bir ülkeyi değil, tüm sistemi sorumlu tuttu.
Neredeyse her yıl Avrupa'da gıda maddeleri sektörünü sarsan skandallara dikkat çeken Berlakovich, çiftçilerin yanı sıra gıda maddeleri üreticileri ve perakende sektörünün de zihniyet değiştirmek zorunda kaldığını ifade etti. Avusturya Tarım Bakanı, en önemli noktanın tüketicinin parası karşılığı en yüksek kaliteyi alabiliyor olması olduğuna dikkat çekti.
AB Komisyonu, fiyatların kırılmasından etkilenen üreticilere destek olmak amacıyla, fiyatlar eski seviyeye dönene kadar, domuz eti stoklama kararı aldı. AB Komisyonu'nun Tarımdan Sorumlu Üyesi Dacian Ciolos, üreticilerin depolama masrafları için Birlik'ten teşvik alabileceklerini duyurdu.
Son 10 yılda Avrupa Birliği içinde dört dioksin skandalı yaşanmıştı. Bunlardan ikisi Almanya'da, biri Belçika, diğeri ise İrlanda'da ortaya çıkmıştı.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013