YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Ocak 2011

Bu güzellik bozulabilir

  • 21 Ocak 2011 Radikal

    Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Beşkonak ile bazı çevre köylerinden vatandaşlar, Köprüçayı Irmağının rafting yapılan bölgesinden Serik ve çevresindeki bazı yerleşim birimlerine içme suyu sağlanması girişimine karşı çıkarak, Köprülü Kanyon'da bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

    Tarihi Köprülü Kanyon havzasında bir araya gelen köylüler, Çevre ve Orman Bakanlığının Köprüçayı Irmağı'nın rafting yapılan bölgesinden, Serik ilçesiyle bu ilçeye bağlı Karadayı, Kadriye, Belkıs, Çandır, Boğazkent, Yukarıkocayatak ve Belek beldelerine su sağlanması yolundaki projesine karşı çıktı.

    “Suyumuzu vermeyiz” diye slogan atan köylüler, Köprüçay Irmağından su alınmasının turizmi olumsuz etkileyeceğini ve bölgeye önemli ekonomik katkı sağlayan rafting turizmine balta vurmasından korktuklarını dile getirdi.

    Eyleme katılan köylüler adına konuşan Köprülü Kanyon Hizmet Birliği Başkanı Mehmet Aydın, Serik ve 8 belde belediyesinin içme suyunun temini için bölgeden su alınmasıyla 18 kilometrelik Köprülü Kanyon'da rafting için elverişli su debisinin düşeceğini anlattı.
    “İçme suyu projesiyle birlikte çaydaki su tamamen azalacak, rafting yapan botlar çakıllara sürter hale gelecek” diyen Aydın, rafting denilince ilk akla gelen yerlerden birinin Beşkonak Köprülü Kanyonu olduğunu, ülkenin tanıtımına büyük katkı sağlayan bu bölgeyi etkisizleştirmeye kimsenin hakkının olmadığını savundu.

    Aydın, şunları söyledi:

    “Biz içme suyu için bölgemizden su alınmasın demiyoruz. Su alınsın ama 18 kilometrelik rafting parkur alanı dışından alınsın. Siz suyun kaynağından su alırsanız bölgede rafting sporu sona erer. Bölgemize yılda ortalama 40'a yakın ülkeden 700 bin dolayında turist rafting yapmaya geliyor. Biz suyun gözünden alınmasına karşıyız. Suyun parkur dışından alınmasında hiç bir sorun yok.”

    Karabük Köyü Muhtarı Muhittin Toşur da Beşkonak bölgesindeki 11 köyün birinci dereceden geçim kaynağının su sporları ve rafting olduğunu hatırlatarak, “Çevre ve Orman Bakanlığı 70 milyon lira maliyetli içme suyu projesini yeniden gözden geçirmeli” dedi.

    Altınkaya Köyü muhtarı Yaşar Bahar ise bölgenin Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içinde ve birinci dereceden sit alanı olduğunu hatırlattı. Bölgede içme suyu teminine yönelik suyun kaynağından su alınmasıyla birlikte ekolojik dengenin bozulacağını vurgulayan Bahar, “10 bin insan buradan ekmek yiyor. 11 köyün gelirinin yüzde 90'ını, su sporları için ürettiği ürünlerden sağlıyor. Bu yüzden suyumuzu kurutturmayacağız” diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu