29 Aralık 2010 Ntvmsnbc
TEMA: Çocuklarımızın doğada daha fazla vakit geçirmesine ve oyun oynamalarına izin vermeliyiz.
TEMA Vakfı, bu kez çocuklar için iş başında. TEMA, çocuklarla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
"Araştırmalara göre, insan beyni ve biyolojik süreçleri hızla gelişir ve çocukların ilkokula başlamadan önceki deneyimleri, ömür boyu sahip olacakları yaklaşımları, değer yargılarını, davranışları, alışkanlıkları, becerileri ve kimliği belirler. Dolayısıyla hayatın ilk yılları, çocukların doğa sevgisini ve sürdürülebilirliğe yönelik alışkanlıklarını, pratiklerini ve yaşam tarzlarını beslemek için iyi bir fırsattır.
Çocukların çevre dostu bir yaşam tarzını benimsemesinde en önemli etkenlerden biri de açık havanın bir öğretim aracı olarak kullanılmasıdır. Araştırmalara göre; doğal ortamlarda düzenli ve sürekli olarak tekrarlanan pozitif deneyimler, sürdürülebilir davranışlar ve yaşam tarzı edinmede etkili olmaktadır. Yani çocuklara yaşatılacak açık hava deneyimleri, resmi bazlı sınıf eğitimlerinden çok daha etkili olabilir. Bu kapsamda öğretmenler okul bahçelerinde ve yerel yeşil alanlarda ders yapmaya teşvik edilmelidir.
Çocuklar “Okuma, Yazma ve Aritmetik” yaklaşım yerine “Azalt, Tekrar Kullan, Geri Dönüşümlü Kullan, Saygı Duy, Üzerinde Düşün, Onar ve Sorumuluk Sahibi Ol” yaklaşımını benimsemelidir:
- Azalt: Besin, materyal ve kaynak kullanımını azaltmakla ilgilidir ve çocukların sonsuz tüketime sevk eden reklamlara maruz kalmaları problemi konusunda ebeveynlerle birlikte çalışmayı gerektirebilir.
- Tekrar Kullan: Çocuklara anaokulundaki ve evdeki materyallerin çeşitli hedefler için defalarca kullanılabileceğini göstermekle ilgilidir.
- Geridönüşümlü Kullan: Çocuklardan okula geri dönüşümlü materyaller getirmelerini istemekte ve bunları bir dizi aktivitede kullanmakla teşvik edilebilecek bir ilkedir.
- Saygı Duy: Doğayı ve doğal süreleri anlayıp onlara saygı duymaya ve kötüye kullanılma arını azaltmaya sevk etmekle ilgilidir.
- Üzerinde Düşün: Sürdürülebilirlik için çalışan herkese fayda sağlayacak bir alışkanlık ve yetiyi kast eder.
- Onar: Kırık oyuncakları ve başka nesneleri özenli kullanmakla ve onarmakla ilgilidir.
- Sorumluluk Sahibi Ol: Çocuklara bir şeyi korumaları veya gurur duyabilecekleri birşey yapmaları konusunda güvenmekle ilgilidir.
OYUNLARIN DA NESLİ TÜKENİYORYaratıcı oyun yetisi, insanoğlunun deney yapma, tepki vermekten çok, eylemde bulunma ve kendini çevreden ayrı tutma kapasitesinde merkezi önem taşır. Çocuklar hayata bu şekilde yapışır ve onu anlamlı kılarlar. Ruhaniliğin ve bilimsel ve sanatsal ilerlemelerin hepsinin kökeninde oyun yatar. Oyun, demokratik bir toplum için hayati olan merak, mantık, empati, paylaşım, işbirliği ve beceriklilik hissi bireyin dünyada bir fark yaratabileceği inancı gibi nitelikleri geliştirir. Yapıcı problem çözümü, farklı düşünme ve kendini ayarlama kapasitesi, yaratıcı oyun sayesinde gelişir. Oyun oynayan çocuklar, şevkle yoktan çörekler varedebilirler veya başka kimsenin göremediği yaratıklarla konuşabilirler ama “gerçek” dünyada kalmayı sürdürürler.
Önceki nesiller, çocuklarının boş vakitlerinde oyun oynayacaklarını farz ederlerdi. Ancak artık durum değişti. Çocukların sokaktan, doğadan uzaklaşması, birbirleriyle gerçek oyunlar oynamamaları bildiğimiz anlamda yaratıcı oyunların neslini tüketmektedir.
TEMA Vakfı, 2010 yılında başlattığı Minik TEMA oluşumu kapsamında, 5-6 yaş grubunda ana sınıflarına devam eden çocuklara çevreyi koruma, toprak, erozyon, ağaçlandırma vb. konularda bilinç kazandırmayı amaçlamaktadır. Ülke genelinde okul öncesi kurumlarında bir yıl süreyle uygulanacak projede fidan dikimi, alan gezisi, bitki yetiştirme, oyun ve deneyler, proje sergisi gibi etkinlikler yer almakta ve proje bitiminde bu aşamaları tamamlayan öğrencilere çeşitli ödüller verilmesi hedeflenmektedir. Vakıf 2011 yılında Minik TEMA oluşumunu pilot proje olarak uygulamaya koyacak ve sonrasında ülke genelinde yaygınlaştıracaktır."
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
Bilim insanları yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Mammoth adı verilen ve kendi kategorisinde en büyük yapı olarak lanse edilen yapı faaliyete geçti.
Morgan Stanley'nin raporuna göre, küresel veri merkezlerinin enerji tüketimi hızla artıyor ve bu...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013