YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Aralık 2010

"Kardak için önlem alınmalı"

  • 28 Aralık 2010 Ntvmsnbc

    Gümüşlük Belde Belediye Başkanı Mehmet Tire, Kardak kayalıkları çevresinde balık avlarken gırgır motorlarının kullanılmasının çipuraların azalmasına neden olduğunu belirterek, ''Bu konuda yetkililerin tedbir almasını istiyoruz'' dedi.

    Tire, Gümüşlük açıklarında bulunan Kardak ile Çavuş adaları arasındaki bölgede ciddi oranda çipura balığının bulunduğunu söyledi.

    Kış mevsiminde çipura balıklarının bölgeye gelerek yumurta bıraktığını anlatan Tire, ''Ancak gırgır motorlarının kullanılması çipuraların azalmasına neden oluyor. Tekneler fenerle, ışıklarla, projektörlerle avlanıyorlar ve balıkların gözlerini kör ediyorlar. Buradaki balık neslini tüketiyorlar. Bu konuda yetkililerin tedbir almasını istiyoruz'' diye konuştu.
            
    GERGİNLİK İDDİALARI
            
    Tire, kıyı balıkçılığının yaygın olduğu Gümüşlük'te vatandaşların bir bölümünün geçimini balıkçılıkla sağladığını ifade etti. Balıkçıların özellikle kış aylarında Kardak kayalıkları çevresinde çipura avladığını belirten Tire, ''Biz bölgedeki balıkların uzun yıllar yaşamasını ve çoğalmasını istiyoruz. Bölgede ışık kullanılarak avlanılmasının yasaklanmasını talep ediyoruz. Beldemizdeki amatör balıkçıların geçimlerini sağlamasını istiyoruz'' dedi.

    Tire, Kardak kayalıkları çevresinde Türk ve Yunan Sahil Güvenlik botları arasında gerginlik yaşandığı iddialarıyla ilgili olarak ise, ''Şu ana kadar bize bu konuda ulaşan bir bilgi yok. Balıkçılarımızdan da bu konuda bir şikayet gelmedi. Eğer gelirse devletimizin yetili organları gerekenleri yapacaktır'' ifadelerini kullandı.
           
    YUNANLI BALIKÇILAR DA ŞİKAYETÇİ
            
    Bölgede balıkçılık yapan Mehmet Öztaş ise gırgır motorlarının akşam 18.00'den sonra bölgeye geldiklerini anlatarak, bu motorların çipura neslini tükettiğini dile getirdi.
    Haberin devamı vreklam

    Hasan Hüseyin Özyanık isimli balıkçı da sık sık Kardak çevresine giderek avlandığını, Yunanlı balıkçılarında gırgır motorlarından şikayetçi olduğunu belirtti.

    Seyfi Şahin isimli balıkçı da Kardak çevresinde çipura balığının tükenme noktasını geldiğini ifade ederek, ''Çipura şu anda ülkemize ithal olarak geliyor. Bugün bir balıkçı arkadaş Kardak çevresine gitti ve sadece 3-5 kilo balık avlayabildi. Yetkililerden bu sorunu çözmelerini istiyoruz'' diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu