YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Aralık 2010

Bir yılda 11 milyar sedir tohumu

  • 10 Aralık 2010 Cumhuriyet

    Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, geçen yıl tüm yurtta 11 milyar sedir tohumu ekildiğini belirterek, 2005-2014 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanan Sedir Ormanlarının Rehabilitasyonu Eylem Planı çerçevesinde, 10 yılda 100 milyar sedir tohumu ekmeyi hedeflediklerini bildirdi.

    Ankara- Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Türkiye'nin orman varlığının 21.2 milyon hektar olduğunu, bunun ülke yüz ölçümünün yüzde 27'sine karşılık geldiğini söyledi.
    Ormanlarımızın yarısına yakın bir kısmının bozuk vasıfta olduğuna işaret eden Kahveci, bu alanlarda yaptıkları ve yapacakları ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları ile verimli ormanlar haline getirmeyi amaçladıklarını belirtti.

    Bu kapsamda, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatlarıyla ile 2008–2012 yıllarında uygulanacak ''Ağaçlandırma Seferberliği'' başlatıldığını ve ''Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Eylem Planı''nın yürürlüğe konduğunu anımsatan Kahveci, şöyle konuştu:

    ''Bu seferberlik ile bir taraftan tahrip edilmiş, tabii dengesi bozulmuş ormanlarımızın yeniden eski haline, sağlıklı haline kavuşturulması, diğer taraftan okullarda, ortak alanlarda, askeri alanlarda, hazine alanlarında yapılacak ağaçlandırma çalışmaları ile orman varlığımızın arttırılması amaçlandı. Belli başlı ağaç türlerimizin rehabilite edilmesi için eylem planları hazırladık, uygulamaya koyduk. Bunlardan bir tanesi olan Sedir Ormanlarının Rehabilitasyonu Eylem Planı'nı 2005–2014 yıllarını kapsayacak şekilde hazırladık ve 10 yılda 100 milyar sedir tohumu ekimi hedefledik.
    Sedir ağacı, ülkemizin içinde bulunduğumuz Toros silsilesinin nadide ve en değerli ağaç türlerinden birisi. Tarih boyunca hep değer verilmiş, önemli mahallerde kullanılmış... Milattan önce 2 bin 600'lü yıllarda Mısırlılar sedir tomruklarından 45 metre boyunda gemiler inşa etmiş. Efes'teki Artemis Tapınağı sedir tomrukları ile yapılmış. Asur tarihinde savaş ganimeti olarak değerlendirilmiş, Osmanlı Devleti zamanında ise Hicaz Demiryolu sedir ağaçları ile inşa edilmiş.''

    ''Sedir desteğe muhtaç''

    ''Bu değerli türümüz ne yazık ki tahrip edilmiş ve desteğe muhtaç hale gelmiştir'' gelmiştir diyen Kahveci, ormanların uzak alanlarda bulunması, sosyal baskı altında olmasının, çalışmaları uzun süre zorlaştırdığını söyledi.

    Türk ormancıları tarafından geliştirilen ''Karpelli Sedir Tohumu Ekimi Metodu''nun uygulanmaya başlandığını ve 2004 yılından itibaren özellikle ulaşılması zor yüksek dağlık kesimlerde helikopterlerle ekim yapmaya başladıklarını anlatan Kahveci, bu tekniğin, Kayseri, Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Amasya, Antalya, Denizli, Muğla ve Konya'da uygulandığını belirtti.

    Türkiye'de şu an itibariyle 100 bin hektar saf sedir ormanı bulunduğunu dile getiren Kahveci, bugüne kadar 101 bin 428 hektar alanda ''karpelli sedir ekimi'' yaptıklarını bildirdi. Kahveci, şunları kaydetti.

    ''Torosların süsü olan sedir ağacı başka ülkelerin sadece bayrağında kaldı. Yani Lübnan sediri ve Lübnan ormanlarında kalmadı. Oradaki ormancılar 'Biz bayrağımızda sedir olmasına rağmen sedirimize sahip çıkamadık, Torosların insanları, Türkiye'nin ormancıları sedire sahip çıktılar ve geliştirdiler' diyor.

    Vatandaş devlet işbirliği ile Torosları tekrar eski ihtişamlı günlerine kavuşturmayı hedefliyoruz. Toros sediri bizim en önemli ağaç türümüz oldu. Geçen yıl tüm yurtta 11 milyar sedir tohumu ekimi gerçekleştirdik. Gayemiz; milletimiz ve devletimiz el ele, yuvamız, yurdumuz olan dünyamızı daha da güzelleştirmek, bozulan dengeyi yeniden tesis etmek.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu