YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Aralık 2010

İklim değişikliğinde zaman daralıyor

  • 09 Aralık 2010 ntvmsnbc

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Meksika'nın Cancun kentinde toplanan iklim değişikliği zirvesinde konuştu, siyasetçilere yeni bir anlaşma için zaman kaybetmemeleri uyarısında bulundu.

    İklim 200 ülkeden delegelere seslenen Genel Sekreter, yıllardır süren müzakerelerde çok az ilerleme sağlanabildiğini, zamanın daraldığını vurguladı.

    Ban Ki-moon, dünyanın mükemmel anlaşmayı beklemeye tahammülünün kalmadığını söyledi.

    Zirvenin sonuçlanmasına üç gün kala, bazı ülkeler arasındaki derin görüş ayrılıkları devam ediyor.

    Kyoto Protokolü'nün süresi 2012 yılında doluyor, dolayısıyla bu tarihten sonrası için, sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerin vaatleri, ayrıca 2012'den itibaren gaz salımlarında yapılacak ek kesintilerin boyutlarının belirlenmesi gerekiyor.

    Çeşitli görüşleri temsil eden sayısız heyet, yıl boyunca temaslarda bulundu, uzlaşmayı Kopenhag'dan bir öteye taşıyabilmek için yeni seçenekler geliştirmeye çalıştı.

    Bazı konularda bu çabaların meyve verdiği anlaşılıyor.

    Zirve sonunda yayımlanacak taslak metin devamlı değişiyor ancak hafta sonunda yayımlanan versiyonu, genel anlamda kabul gördü.

    Bununla beraber zengin ülkelerin Kyoto Protokolü gereği gaz salımlarında daha fazla kesinti yapmaları konusunda ve aşılması kilit önem taşıyan fikir ayrılığı hala varlığını koruyor.

    Rusya ve Kanada'nın desteğini alan Japonya, daha fazla kesinti yapmama konusunda kararlı görünüyor.

    Bu da kuşkusuz kalkınmakta olan bazı ülkelerin tepkisini çekti.

    Kalkınmakta olan ülkeler, zengin devletleri on yılı aşkın bir süre önce verdikleri sözden dönmekle suçluyor.

    Müzakereciler ve taraf hükümetler, Cancun'daki zirveden olumlu duygularla ayrılmak istiyorlarsa önümüzdeki hafta boyunca bu türden güçlüklerin üstesinden gelmek zorundalar.

    Kimse Cancun'dan büyük bir anlaşmanın çıkmasını beklemiyor ancak iklim sürecinde geriye değil, ileriye dönük adımlar atıldığını görmek, herkesin arzusu

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu