YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Aralık 2010

Ormanları Baştankara ve İbibik koruyacak

  • 3 Aralık 2010 Cumhuriyet

    Çukurova Deltasında yer alan Yumurtalık Lagünü'ndeki Halep Çamlığı'nı zararlı böceklerden korumak amacıyla, bölgede ağırlıklı olarak görülen ''baştankara'' ve ''ibibik'' gibi ötücü kuşların popülasyonu artırılacak.

    Adana- Kuş Araştırmaları Derneği (KAD) Proje Sorumlusu Ali Murat Devecili, Çukurova Deltası'nın, Yumurtalık, Akyatan, Tuzla, ve Ağyatan gibi Akdeniz'in en önemli doğa alanlarından biri olduğunu söyledi.

    Yumurtalık Lagününde yer alan ve Yumurtalık ilçesine bağlı Deveciuşağı köyü yakınlarında 59 hektardan oluşan Halep Çamlığı'nın da, Türkiye'nin nadir ormanlık alanlarından birini oluşturduğunu kaydeden Devecili, bu alana ''çam kese'' ve ''Akdeniz kabuk böceği'' gibi böceklerin zarar vermesini önlemek amacıyla, ''Halep Çamlığı'nda Kuş Sesleri'' Projesinin yaşama geçirildiğini ifade etti.

    Devecili, projenin, bölgede zararlı böcekleri yiyen ötücü kuş popülasyonunu artırmayı amaçladığını belirterek, ''Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Gençlik Merkezi Müdürlüğü, Adana İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Deveciuşağı Çevre Koruma ve Kalkınma Derneği ile Deveciuşağı köyü Muhtarlığı tarafından yürütülen projeye, Coca Cola-Hayata Artı Vakfı, BM Kalkınma Programı ve Yaşama Dair Vakfı destek veriyor'' dedi.
    Adana İl çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi'nde projeye ilişkin 30 Kasım tarihinde toplantı düzenlendiklerini bildiren Devecili, şöyle konuştu:
    ''Proje çalışması ile ilgili toplantıda, zararlı böceklerle mücadele yöntemleri hakkında bilgi verildi. Aynı zamanda kamu kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına, yerel yönetimlerden yöre halkına ve gençlere kadar tüm tarafların bundan sonraki çalışmaları izlemek, değerlendirmek, projenin hedefe yönelik yürütülmesini sağlamak ve kuruluşların çalışmalara aktif olarak katılabilmelerini sağlamak üzere komite kuruldu.''

    Kuş yuvaları

    Devecili, Halep Çamlığı'na zarar veren ''çam kese'' ve ''Akdeniz kabuk böceği'' gibi canlıları, bölgede ağırlıklı olarak görülen ''baştankara'' ve ''ibibik'' türü gibi ötücü kuşların yediğini söyledi.

    Zararlı böceklerle mücadelede başarılı olmak için ötücü kuşların popülasyonunu artırmak gerektiğini anlatan Devecili, ''Bunun için Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Gençlik Merkezi Müdürlüğü'nde kuş yuvaları yapılacak. Kuşların türlerine göre farklı standartlarda ahşaptan hazırlanacak 200 tane yuva gelecek yıl şubat ayında asılmaya başlanacak'' dedi.

    Devecili, biyolojik mücadele kapsamındaki yuvaların kuşların yumurtalarının yılan ve diğer bazı yabanı hayvanların zarar vermesini önleyeceğini kaydetti.


    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu