YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Kasım 2010

Doğa aşkı, bozkırı ormana çevirdi

  • 27 Kasım 2010 cnnturk.com

    Konya'nın Ereğli İlçesi'nde emekli matematik öğretmeni 70 yaşındaki Rahim Demirbaş, doğa aşkıyla 12 yıl çabalayıp bozkırın ortasında orman kurdu. Demirbaş, bu uğurda 4 evini sattı, yaklaşık 200 bin lira harcayıp 500 dekarlık alana 22 bin fidan dikti.

    Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır' sözünden yola çıktığını belirten Rahim hoca, örnek olmak istediğini söyledi.

    Demirbaş, ağaçlandırma çalışmasına ilk başladığı andan itibaren çalışmaların her etabı kamerayla görüntüleyerek ağaçlandırma seferlerliğinin belgesel filmini yaptı.

    Yurdun çeşitli köşelerinde 43 yıl görev yapan, memleketi Ereğli'de 25 yıl önce açtığı dersanede halen eğitime katkıda bulunan evli ve 6 çocuk babası Rahim Demirbaş, doğup büyüdüğü Beyören Köyü'nü unutmadı.

    Ereğli'ye 50 kilometre uzaklıkta bulunan bozkır alana sahip Beyören Köyü'ndeki Karacadağ mevkiini ormanlık alana çevirmeyi hedefleyen Demirbaş, Cumhuriyet'in 75'inci yıldönümü olan 29 Ekim 1998 tarihinde ilk fidanlarını dikerek çalışmaya başladı.

    Çocukluktan itibaren içinde doğa aşkı olduğunu anlatan Rahim Demirbaş, "Kimi cami, kimi okul, kimi çeşme yaptırıyor. Ben de 'orman kurayım' diyerek işe başladım. Çünkü oksijenin tek kaynağı orman. Bölgemizde başka kaynak, teknolji yok" dedi.

    Doğup büyüdüğü Beyören Köyü'nün tamamen dağlık, taşlık olduğunu için tarıma elverişli olmadığını anlatan Rahim hoca, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Bölgemiz bozkırın ortasında kıraç bir bölge. Ama ben içimdeki ağaç ve orman sevgisi ile 12 yıl önce çalışmaya başladım. Bu bölgede istendikten sonra orman oluşturulabileceğini göstermek istedim. Bu amaçla önce 30 bin metrekarelik alan satın aldım. Buraya Cumhuriyet'in 75'inci yılında ilk fidanları diktim. 2.5 kilometre uzaklıkta su kaynağı buldum ve borularla bu alana taşıdım. Oluşturduğum havuzlarda biriktirdiğim suları damlama sulama sistemi ile fidanlara verdim."

    Demirbaş, 40 yıl önce 220 hane olan köyde göç nedeniyle bugün 30 hane bulunduğunu, bunların da büyük bölümünün yalnız yaşayan yaşlılardan oluştuğunu anlattı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu