YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Kasım 2010

Yozgatlı Nemo!


  • 25 Kasım 2010 Radikal

    Yozgat'ın Gelingüllü Sulama Barajı'na meraklı balıkçı tarafından 2001 yılında bırakılan bir kova akvaryum balığı, balıkçıların korkulu rüyası oldu. Sazan yumurtalarına spermlerini bırakan süs balıkları nedeniyle barajda yeni bir balık türünün oluştuğu öne sürüldü.

    YOZGAT-Yapımı 1993 yılında tamamlanarak su tutulmaya başlanan Yozgat'taki Gelingüllü Sulama Barajı'nda geçimini balıkçılıkla sağlayanlar, 2001 yılında amatör bir balıkçının baraja, halk arasında ‘Japon balığı' olarak bilinen akvaryum balığı bırakmasından dolayı sazan balıklarının değişime uğradığını iddia etti. 14 yıldan bu yana barajda balıkçılık yapan Coşkun Binici, her geçen yıl barajda süs balıklarının çoğaldığını belirtirken şunları söyledi:

    “Sazan balıklarının renkleri kırmızıya dönüştü ve küçüldü. Normal sazan balıklarının ağırlığı ortalama 2-3 kilo gelirken, süs balıkları 500 gramı geçmiyor. Ayrıca bu balıkların et verimi de çok düşük ve kılçıklı. Süs balıklarının baraja atılmasından 1 yıl sonra barajdaki balıklarda azalma oldu. Merak edip araştırdık ve süs balıkları tarafından döllenen sazan yumurtalarından çıkan ve rengi kırmızıya çalan balıklarla karşılaştık. Bu olaydan sonra balıklar da küçülmeye başladı. Son 2 yılda yağışlarla birlikte barajda su seviyesi tam doluluk oranına ulaştı. Baraj kapaklarının açılmasıyla birlikte süs balıklarında azalma oldu.”
    Kırmızı renkli balıkların sayılarında görülen artış ve sazan balıklarındaki azalmaya bağlı olarak birçok balıkçının başka iş kollarına yöneldiğine dikkat çeken Binici, şöyle devam etti:

    “Barajda su tutulmaya başladığı yıllarda 160 kooperatif üyesi tarafından 25-30 tekne ile balıkçılık yapılırken, bu sayı 5-6 tekneye düştü. İlk yıllarda günlük b1 balıkçı teknesinin taşıyabileceği miktarda balık tutabilirken, bugün tutulan balık miktarı 15-20 kiloyu geçmiyor. Ancak, son 2 yılda barajdaki su seviyesi tam doluluk oranına ulaşınca, yavru balık sayısında aşırı artış oldu. Bu da balıkçıları önümüzdeki yıllar için umutlandırdı.”

    Yozgat Tarım İl Müdürlüğü uzmanları Gelingüllü Barajında ağlara takılan ve sazan balığına çok benzeyen Carassius'un (kırmızı havuz balığı) Türkiye'deki gölet ve barajların çoğunluğunda bulunduğunu bildirdi. Bunların hızlı ürediği, her türlü iklim şartlarına uyum sağladığı ve hastalıklara dirençli olduğu için baskın bir balık olarak bilindiği hatırlatıldı.(dha)

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu