25 Kasım 2010 Radikal
Yozgat'ın Gelingüllü Sulama Barajı'na meraklı balıkçı tarafından 2001 yılında bırakılan bir kova akvaryum balığı, balıkçıların korkulu rüyası oldu. Sazan yumurtalarına spermlerini bırakan süs balıkları nedeniyle barajda yeni bir balık türünün oluştuğu öne sürüldü.
YOZGAT-Yapımı 1993 yılında tamamlanarak su tutulmaya başlanan Yozgat'taki Gelingüllü Sulama Barajı'nda geçimini balıkçılıkla sağlayanlar, 2001 yılında amatör bir balıkçının baraja, halk arasında ‘Japon balığı' olarak bilinen akvaryum balığı bırakmasından dolayı sazan balıklarının değişime uğradığını iddia etti. 14 yıldan bu yana barajda balıkçılık yapan Coşkun Binici, her geçen yıl barajda süs balıklarının çoğaldığını belirtirken şunları söyledi:
“Sazan balıklarının renkleri kırmızıya dönüştü ve küçüldü. Normal sazan balıklarının ağırlığı ortalama 2-3 kilo gelirken, süs balıkları 500 gramı geçmiyor. Ayrıca bu balıkların et verimi de çok düşük ve kılçıklı. Süs balıklarının baraja atılmasından 1 yıl sonra barajdaki balıklarda azalma oldu. Merak edip araştırdık ve süs balıkları tarafından döllenen sazan yumurtalarından çıkan ve rengi kırmızıya çalan balıklarla karşılaştık. Bu olaydan sonra balıklar da küçülmeye başladı. Son 2 yılda yağışlarla birlikte barajda su seviyesi tam doluluk oranına ulaştı. Baraj kapaklarının açılmasıyla birlikte süs balıklarında azalma oldu.” Kırmızı renkli balıkların sayılarında görülen artış ve sazan balıklarındaki azalmaya bağlı olarak birçok balıkçının başka iş kollarına yöneldiğine dikkat çeken Binici, şöyle devam etti:
“Barajda su tutulmaya başladığı yıllarda 160 kooperatif üyesi tarafından 25-30 tekne ile balıkçılık yapılırken, bu sayı 5-6 tekneye düştü. İlk yıllarda günlük b1 balıkçı teknesinin taşıyabileceği miktarda balık tutabilirken, bugün tutulan balık miktarı 15-20 kiloyu geçmiyor. Ancak, son 2 yılda barajdaki su seviyesi tam doluluk oranına ulaşınca, yavru balık sayısında aşırı artış oldu. Bu da balıkçıları önümüzdeki yıllar için umutlandırdı.”
Yozgat Tarım İl Müdürlüğü uzmanları Gelingüllü Barajında ağlara takılan ve sazan balığına çok benzeyen Carassius'un (kırmızı havuz balığı) Türkiye'deki gölet ve barajların çoğunluğunda bulunduğunu bildirdi. Bunların hızlı ürediği, her türlü iklim şartlarına uyum sağladığı ve hastalıklara dirençli olduğu için baskın bir balık olarak bilindiği hatırlatıldı.(dha)
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013