YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Kasım 2010

Zonguldak'ta atık su alarmı!..

  • 24 Kasım 2010 cnnturk.com


    Zonguldak'taki 31 belediyeden 29'unun arıtma tesisi bulunmadığı için atık sular, dereler aracılığıyla denize boşaltıldığı belirlendi. Atık suların Karadeniz ile birlikte derelerde yarattığı çevre kirliliği tepki çekti.

    Zonguldak Belediyesi dahil kent genelinde 29 ilçe ve belde belediyesi, arıtma tesisi olmadığı için atık sularını derelere deşarj ediyor.

    Dereler aracılığıyla denize dökülen atık sular, Karadeniz'de kirliliğe neden oluyor.

    Sadece Ereğli İlçe Belediyesi ve buraya bağlı Gülüç Belde Belediyesi'nin atık suları için arıtma tesisi bulunan kentte, lağım sularının boşaltıldığı derelerde oluşan kirlilik tepki çekiyor.

    Kilimli Beldesi'nden geçen Kara Deresi'ndeki kirliliğe de çevrede oturanlar tepki gösterdi.

    Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Meslek Yüksek Okulu'nun da bulunduğu Yeni Mahalle'den denize dökülen dereye lağım suyunun yanında, beldede bulunan maden şirketlerinin kömür yıkama tesislerinin kirli suyunun da buraya karıştığı belirtildi.

    Bu nedenle suyu siyah akan derede oluşan kirlilik, özellikle Yeni Mahalle'de oturanların tepkisine neden oldu. Etrafa yayılan kötü kokudan evlerinin balkonuna çıkamaz duruma geldiklerini belirten yörede oturanlar belediyenin bir an önce arıtma tesisi projesini hayata geçirmesini istedi.

    Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Kilimli Şube Başkanı 62 yaşındaki Cemil Kaya, derede oluşan kirliliğin insan sağlığını tehdit eder seviyeye geldiğini söyledi. Dereyle birlikte Karadeniz'deki kirliliğin de arttığını vurgulayan Kaya, yapılacak arıtma tesisinin büyük maliyetler gerektirmediğini belirtti.

    ZKÜ Meslek Yüksek Okulu'nda öğrenim gören 20 yaşındaki Ömer Ceyhun Ekicioğlu da, dereden yayılan pis kokudan rahatsız olduklarını, yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

    Kilimli Belediye Başkanı AK Partili Seçkin Özdemir arıtma tesisinin projesinin onaylandığını belirterek, "Planımızı, bütçemizi ayarlayıp bunu en kısa zamanda faaliyete geçireceğiz. Aynı zamanda Zonguldak Belediyesi ve Kozlu Belediyesi ile ortak olarak kullanabileceğimiz bir arıtma tesisi için de keşif çalışması yapıyoruz. Bu projeye de katılma ihtimalimiz var. Olmazsa, kendi projemizi hayata geçireceğiz" diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu