YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Kasım 2010

Son imdat çağrısı

  • 22 Kasım 2010 ntvmsnbc

    Kafeslerde binlerce ton satılamayan orkinos varken, avcılık niye devam ediyor? Greenpeace, ICCAT’ten orkinos avcılığını durdurmasını istiyor. Binlerce ton orkinos satılamadığı için Akdeniz’deki kafeslerde kaldı…

    Greenpeace, yıllık ICCAT (Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu) toplantısı Paris’te başlarken, mavi yüzgeçli orkinos avcılığının durdurulması talebini tekrarladı. Greenpeace eylemcileri, ICCAT konferansının yapıldığı binanın dışında "Mavi yüzgeçli orkinos: Yaşamaya 8 Gün” yazılı bir pankart açtı ve üzerinde orkinos maketi bulunan bir arabayı toplantı binasının ana girişine getirdi.

    Greenpeace Uluslararası Denizler Kampanyacısı Oliver Knowles "Bu orkinoslar için son imdat çağrısı. Yıllarca süren aşırı avlanma, kötü yönetim ve siyasi başarısızlık anlamına gelen ICCAT'in, artık bu türü kurtarabilmek için Akdeniz’de mavi yüzgeçli orkinos balıkçılığını kapatması gerekir. Bu hafta yayınlanan ICCAT belgeleri, binlerce ton mavi yüzgeçli orkinosun satılamadığı için Akdeniz’deki kafeslerde bekletildiğini ortaya koyuyor. Bu da akla şu soruyu getiriyor: Binlerce ton orkinos şu anda satılamazken, neden tehlike altındaki bir tür hala avlanmaya devam ediyor?” dedi.

    ICCAT belgelerine göre, çoğunluğunun 2009 sezonunda yakalandığı anlaşılan, 10,200 ton kadar mavi yüzgeçli orkinos, Akdeniz'deki orkinos çiftliklerinin kafeslerinde kaldı. Bu miktar, 2010 av sezonu için ayrılan toplam orkinos kotasına yakın. Satılamadığı için kafeslerde kalan orkinosların çoğu Hırvatistan (5600 ton), Malta (3600 ton) ve Türkiye’de (2300 ton) tutuluyor.

    Greenpeace bu yılki ICCAT toplantısında, Akdeniz’in mavi yüzgeçli orkinos balıkçılığına kapatılmasını ve Kıbrıs Kanalı’nı da içeren orkinos için önemli yumurtlama alanlarının koruma altına alınmasını istiyor. Toplantı, orkinos ticaretindeki dolandırıcılık, kurallara uyum sorunları, ICCAT’in kendi bilimsel tavsiyelerine uyma konusundaki başarısızlık ve orkinos avcılığını durdurmak için düzenlenen iki aylık Greenpeace gemi turunun ardından başladı.

    Tehlike Altındaki Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin BM Sözleşmesi (CITES) ve Avrupa Birliği gibi çeşitli politik platformlar da,  ICCAT'in artık  mavi yüzgeçli orkinos ve sağlıklı bir Akdeniz için olumlu kararlar vermesi gerektiğini belirtti.

    ICCAT sürekli, bilim insanları tarafından tavsiye edilen seviyenin üzerinde avcılık kotaları belirledi. Örneğin, 2007 yılında yakalanan 61.000 ton mavi yüzgeçli orkinos, kabul edilen yasal kotanın iki ve bilimsel olarak önerilerin kotanın da dört katıdır.

    Şu anda ICCAT toplantısında bulunan Greenpeace’ten Oliver Knowles, sözlerine şunları ekledi: "Açgözlü bir şekilde devam eden aşırı avlanma eninde sonunda zaten bu balıkçılığı bitirecek - ICCAT’de iyi bir karar vererek mavi yüzgeçli orkinosları kurtarabilir ve gelecek nesillere boş denizler yerine, sağlıklı denizler bırakabilir. Şimdi, önceki çökmüş balıkçılık uygulamalarından ders alıp, okyanusları yok etmekten vazgeçme zamanıdır”.
    Greenpeace sürdürülebilir balıkçılık ve sağlıklı okyanuslar için dünya denizlerinin % 40'ını kapsayan küresel bir deniz rezervleri küresel ağı kurulması için kampanya yürütüyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu