22 Kasım 2010 ntvmsnbc
Kafeslerde binlerce ton satılamayan orkinos varken, avcılık niye devam ediyor? Greenpeace, ICCAT’ten orkinos avcılığını durdurmasını istiyor. Binlerce ton orkinos satılamadığı için Akdeniz’deki kafeslerde kaldı…
Greenpeace, yıllık ICCAT (Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu) toplantısı Paris’te başlarken, mavi yüzgeçli orkinos avcılığının durdurulması talebini tekrarladı. Greenpeace eylemcileri, ICCAT konferansının yapıldığı binanın dışında "Mavi yüzgeçli orkinos: Yaşamaya 8 Gün” yazılı bir pankart açtı ve üzerinde orkinos maketi bulunan bir arabayı toplantı binasının ana girişine getirdi.
Greenpeace Uluslararası Denizler Kampanyacısı Oliver Knowles "Bu orkinoslar için son imdat çağrısı. Yıllarca süren aşırı avlanma, kötü yönetim ve siyasi başarısızlık anlamına gelen ICCAT'in, artık bu türü kurtarabilmek için Akdeniz’de mavi yüzgeçli orkinos balıkçılığını kapatması gerekir. Bu hafta yayınlanan ICCAT belgeleri, binlerce ton mavi yüzgeçli orkinosun satılamadığı için Akdeniz’deki kafeslerde bekletildiğini ortaya koyuyor. Bu da akla şu soruyu getiriyor: Binlerce ton orkinos şu anda satılamazken, neden tehlike altındaki bir tür hala avlanmaya devam ediyor?” dedi.
ICCAT belgelerine göre, çoğunluğunun 2009 sezonunda yakalandığı anlaşılan, 10,200 ton kadar mavi yüzgeçli orkinos, Akdeniz'deki orkinos çiftliklerinin kafeslerinde kaldı. Bu miktar, 2010 av sezonu için ayrılan toplam orkinos kotasına yakın. Satılamadığı için kafeslerde kalan orkinosların çoğu Hırvatistan (5600 ton), Malta (3600 ton) ve Türkiye’de (2300 ton) tutuluyor.
Greenpeace bu yılki ICCAT toplantısında, Akdeniz’in mavi yüzgeçli orkinos balıkçılığına kapatılmasını ve Kıbrıs Kanalı’nı da içeren orkinos için önemli yumurtlama alanlarının koruma altına alınmasını istiyor. Toplantı, orkinos ticaretindeki dolandırıcılık, kurallara uyum sorunları, ICCAT’in kendi bilimsel tavsiyelerine uyma konusundaki başarısızlık ve orkinos avcılığını durdurmak için düzenlenen iki aylık Greenpeace gemi turunun ardından başladı.
Tehlike Altındaki Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin BM Sözleşmesi (CITES) ve Avrupa Birliği gibi çeşitli politik platformlar da, ICCAT'in artık mavi yüzgeçli orkinos ve sağlıklı bir Akdeniz için olumlu kararlar vermesi gerektiğini belirtti.
ICCAT sürekli, bilim insanları tarafından tavsiye edilen seviyenin üzerinde avcılık kotaları belirledi. Örneğin, 2007 yılında yakalanan 61.000 ton mavi yüzgeçli orkinos, kabul edilen yasal kotanın iki ve bilimsel olarak önerilerin kotanın da dört katıdır.
Şu anda ICCAT toplantısında bulunan Greenpeace’ten Oliver Knowles, sözlerine şunları ekledi: "Açgözlü bir şekilde devam eden aşırı avlanma eninde sonunda zaten bu balıkçılığı bitirecek - ICCAT’de iyi bir karar vererek mavi yüzgeçli orkinosları kurtarabilir ve gelecek nesillere boş denizler yerine, sağlıklı denizler bırakabilir. Şimdi, önceki çökmüş balıkçılık uygulamalarından ders alıp, okyanusları yok etmekten vazgeçme zamanıdır”. Greenpeace sürdürülebilir balıkçılık ve sağlıklı okyanuslar için dünya denizlerinin % 40'ını kapsayan küresel bir deniz rezervleri küresel ağı kurulması için kampanya yürütüyor.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013