YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Kasım 2010

Deniz kaplumbağaları tehlikede

  • 19 Kasım 2010 ntvmsnbc.com

    Her yıl kıyılarımızda 90 deniz kaplumbağası balıkçı ağlarına takılarak hayatlarını kaybediyorlar.

    Türkiye’de ilk İztuzu kumsalında kurulan hastaneye 2 yıl içinde 15 deniz kaplumbağası yaralı olarak geldi onikisinin tedavisi tamamlanınca denize salıverildi. 3 deniz kaplumbağasının ise tedavileri sürüyor...

    IUCN tarafından hazırlanan Kırmızı Liste'ye göre, yaşam mücadelesi veren yedi kaplumbağa türünden deri sırtlı deniz kaplumbağası ve yeşil deniz kaplumbağasının nesilleri tükeniyor. Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr Yakup Kaska, denizdeki canlıların çok sayıda tehditle karşı karşıya olduklarına dikkat çekti....

    Kaska, tehlikeleri şöyle sıraladı: ''Deniz ve karadaki kirlenme, üreme, beslenme ve kışlama alanlarının tahrip edilmesi, balık ağlarına rastlantısal olarak takılarak ölmeleri, tilki, çakal ve yengeç gibi hayvanların yuvalarını tahribi, doğrudan besin maddesi olarak tüketilmeleri, yumurtalarının bazı ülkelerde toplanıp marketlerde satılması, bazı türlerin kabuğunun süs eşyası yapımında kullanılması ve yağından parfüm sanayinde faydalanılması, derisinin ayakkabı ve çanta yapımında kullanılması deniz kaplumbağalarını dünyada ve Türkiye'de tehdit eden başlıca etkenlerden oluşuyor."

    Kaska, araştırmalar sonucu elde edilen verilere göre, Pasifik Okyanusu'nda deri sırtlı deniz kaplumbağası (dermochelis coriacea), Akdeniz'de ise yeşil deniz kaplumbağasının (chelonia mydas) neslinin hızla tükendiğine dikkat çekti.... Akdeniz Sahilleri'nde yaşamlarını sürdüren  yeşil deniz kaplumbağası nüfusunun yüzde elliden fazlası Türkiye'de yaşıyor. 

    Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında belirlenmiş ve resmi olarak kabul edilmiş 20 yuvalama kumsalı var. Bunlar batıdan doğuya ''Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kale, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Anamur, Göksu Deltası, Alata, Kazanlı, Akyatan, Yumurtalık ve Samandağ'' olarak sıralanıyor.


    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu