YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Ekim 2010

Dünya İklim Zirvesi Öncesinde Gözden Geçirme Toplantısı

  • 26.10.2010 Cumhuriyet

    İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu Toplantısı, 4-5 Aralık 2010 tarihlerinde Meksika Cancu'da gerçekleştirilecek Dünya İklim Zirvesi öncesinde Türkiye'nin durumunu değerlendirmek ve yapılacakları bir kez daha gözden geçirmek üzere Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça başkanlığında yapıldı.

    Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça, Çevre ve Orman Bakanlığı Çok Amaçlı Toplantı Salonu'nda düzenlenen İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu toplantısının açılışında, yaptığı konuşmada, iklim değişikliğiyle ilgili çalışmaları ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan Koordinasyon Kurulu'nun desteğiyle uzun süredir yürüttüklerini anımsattı.

    Gerek değişik zamanlarda yapılan ara toplantılarda gerekse yılda bir yapılan Taraflar Konferansı'nda Türkiye'nin durumunun, müzakerelerdeki pozisyonunun takibini sağladıklarını anlatan Akça, toplantıyı, özellikle 4-5 aralık 2010 tarihinde Meksika Cancun'da yapılacak Dünya İklim Zirvesi öncesinde Türkiye'nin durumunu değerlendirmek ve süreçte yapılacakları son bir kez daha gözden geçirmek üzere yaptıklarını bildirdi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun katıldığı toplantılarda, Türkiye'nin iklim değişikliği bağlamındaki çalışmalarını, iklim değişikliğine katkılarını, yapabileceklerini çeşitli vesilelerle anlattıklarını vurgulayan Akça, geçen hafta Yunanistan'da Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla yapılan Akdeniz İklim Değişikliği Girişimi toplantısında imzalanan deklarasyonla, Akdeniz Bölgesi'nde düşük karbonlu, verimli kaynak kullanımını sağlayan, iklim değişikliğine dayanıklı ekonomiler oluşturulmasının hedeflendiğini belirtti.

    Kasım ayında da Bakan Eroğlu başkanlığında bir heyetle ABD'ye gidileceğini bildiren Akça, ''Burada ülkemizin durumunu, ekonomik ve sosyal göstergelerimizi, bunların doğrultusunda gelişmekte ve sanayileşmekte olan bir ülke olduğumuzu ve sera gazı azaltım hedefi alamayacağımızı, kurulacak finansman düzenine katkı veremeyeceğimizi bir kez daha diğer ülke büyükelçilerine anlatarak, Meksika toplantısı öncesinde diğer ülkelerin de desteğini almayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

    Dünya İklim Zirvesi'nde beklentilerin, bu yıl yapılan toplantıların ışığında çok yüksek olmadığını belirten Akça, şöyle devam etti: ''Bütün ümitler Cancun zirvesine taşınmıştı ancak burada kapsamlı bir anlaşmaya varılma ihtimali çok düşük olarak değerlendiriliyor. Bununla birlikte dengeli bir karar paketinin oluşturulması ve 2011 yılı içinde yapılacak toplantılarla netleştirilecek bir kararın ana ilkelerinin, temel kavramlarının ortaya konması beklentiler arasında. Bu doğrultuda da diğer ülkeler burada alınacak kararlara ilişkin çalışmalarını hızlandırdı. 4-9 Ekim 2010'da Çin Tianjin'de bir iklim değişikliği toplantısı yapıldı. Burada pek çok ülke, iklim değişikliği müzakereleriyle ilgili hazırlıklarını, taslak kararlarını sekretaryaya gönderdi. Bu arada bu toplantıda ülkemiz açısından çok önemli bir gelişme yaşandı ve ülkemizin özel şartlarına bağlı olarak hazırlanmış taslak karar metninin Cancun'da sunulmasına karar verildi.''

    Bugünkü toplantının ana gündem maddesinin de bu taslak metninin tartışılarak nihai metin haline getirilmesi olduğunu ifade eden Akça, ''Cancun öncesinde sekretaryaya gönderilmesi gerekiyor. Metin özetle, ülkemizle benzer kişi başı sera gazı emisyonları profiline, ekonomik ve sosyal göstergelere sahip, diğer ülke taraflarına sağlanmış olan azaltım, uyum, teknoloji ve finansman alanındaki esnekliklerden ülkemizin de faydalanması, gelecekte oluşturulması muhtemel mali kaynak, teknoloji desteği ve piyasa mekanizmalarına kapasite geliştirme faaliyetlerinden ülkemizin de faydalanması yönünde hususlar yer alıyor'' diye konuştu.

    Daha sonra, ilgili kurumların temsilcileri, çalışmalarıyla ilgili sunumlarını yaptı.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu