YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Ekim 2010

Balıklıgöl Yakınlarında Balık Ölümleri Yaşandı

  • 23.10.2010 Cumhuriyet

    Şanlıurfa'da, tarihi Balıklıgöl yakınlarındaki Gümrük Hanı'ndan geçen ve gölle bağlantılı kanallarda toplu balık ölümleri yaşandı.

    Balıklıgöl yerleşkesi yakınlarındaki tarihi Gümrük Han'dan geçen ve gölle bağlantılı kanallarda yer alan çok sayıda balığın, henüz belirlenemeyen bir nedenle öldüğünü gören çevredeki esnaf, durumu yetkililere bildirdi.

    Olay yerine giden belediye ekipleri, sudan numune alarak, konuyla ilgili araştırma başlattı. Ölümlerin zehirlenmeden kaynaklanmış olabileceğinden şüpheleniliyor.

    Tarihi handa kıraathane işleten Ömer Güler, çevrede bir gaz kokusu duyduklarını belirterek, ''Ne olduğunu anlamaya çalışırken bir de baktık ki kanaldaki balıklar ters dönmeye başladı. Bir sürü balık burada ölerek, suyun akıntısıyla gitti'' dedi. Güler, bunun üzerine hemen durumu yetkililere bildirdiklerini belirtti.

    Harran Üniversitesi Bozova Meslek Yüksekokulu Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü Programı Başkanı Ömer Sait Kılıç da yaptığı açıklamada, olayın bildirilmesi üzerine, belediye yetkilileriyle Gümrük Hanı'nda incelemelerde bulunduklarını aktararak, ''Orada ölmek üzere olan birkaç balığı inceledim, balıkların karınlarında bir şey yok. Yalnız solungaçlarının üzeri yağla kaplıydı. Olay Hasan Paşa'dan başlıyor aşağıya doğru iniyor. Belediye ekipleri sudan numune aldı incelemelerde bulunuyorlar'' diye konuştu.

    Zehirlenmeden şüphelenildiğini, kesin sonucun yapılacak analiz sonucunda ortaya çıkacağını anlatan Kılıç, 100'den fazla balığın öldüğünün tahmin edildiğini belirtti.

    Kılıç, sudaki akıntı dolayısıyla bölgede zehirlenme etkisinin kalmadığını da ifade etti.

    Öte yandan çevrede ilaçlama yapan bazı kişilerin söz konusu kanalların geçtiği Hasan Paşa Camisi kısmında ilaç kovalarını yıkadıkları, zehirlenmenin de bundan kaynaklanmış olabileceği iddia edildi.

    Şanlıurfa'daki tarihi Balıklıgöl ve bağlantılı kanallarda geçen yıllarda da balık ölümleri yaşanmış, sorunun çözümü için gölün tamamının temizlenmesinin yanı sıra çeşitli çalışmalar yürütülmüştü.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu