YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Ekim 2010

Vadideki Son Mohikan

  • 23.10.2010 Radikal

    Loç Vadisi'nde HES yapmak isteyen şirket, camiden yol onarımına vaatlerle muhtarların kapısını çaldı. İki muhtar evet dedi, biri hayır. Neden?

    “Köy Konağı ve muhtarlık binasının yapımı, köy içi yolların projesine uygun yapımı, mevcutların onarımı ve bakımı, Karakadı köy içme suyu hatlarının rehabilitasyonu, Kabalalık, Karabalçık, Karakadı Merkez mahallelerindeki köy camilerinin onarımı, köy halkından ihtiyaç sahibi ve gelecek vaat eden 12 ilköğretim, iki lise, iki üniversite öğrencisinin öğrenim süresince bursverilmesi...”

    Kastamonu’nun Cide ilçesinde üç köyün muhtarlarına bu vaatlerde bulunuldu. İki muhtar evet dedi, biri hayır. Karakadı Köyü Muhtarı Erdoğan Gül, protokole imza atmadı. Türkiye’de HES’lerin gerginlik yarattığı yerlerden biri de Cide’deki Loç Vadisi. HES için köylülerin elindeki pek çok arazi kamulaştırıldı. Ancak köy tüzel kişiliğinin elindeki meralar kamulaştırılamadı. Çünkü bu arazinin kamulaştırılması için ya Danıştay kararı ya da tüzelkişi temsilcisi köy muhtarının onayı gerekiyordu.

    Orya Enerji, Cide Kaymakamı Yüksel Kara’nın imza ve mührünün bulunduğu protokol hazırlayarak santralın kurulacağı bölgede toplam 6 bin 652 metrekarelik arazi için Karakadı’nın genç muhtarı Erdoğan Gül’e başvurdu. Hayır yanıtı aldı.

    Muhtar Gül, “Daha önce de daha az vaadi olan protokol getirmişlerdi. Köylüyü pasif gördüler, çapulcu gibi değerlendirdiler. Köyün nüfusu 91, yazın 400 oluyor. Köylü, ‘Suyum, arazim olmadıktan sonra köyde ne durayım?’ diyor. Köylüler de yerlerini korumak istiyor” dedi.

    ‘İstanbullular gaza gelmiş’

    Loç Vadisi’nde aynı bölgede iki muhtar protokole onay verdi.

    Çamdibi Muhtarı Şahin Çelik:

    “Bizce bir sıkıntı yok. HES’in olumlu olumsuz yönleri var. Kısa vadede iş imkânı sağlayacak. 2007’de yolda düzeltme yapıldı, şirket yolu daha da genişletecek, köyün merkezine kadar artık otobüs inebiliyor. Orman köylüsüyüz. Bu kazılan arazide kesilen ağaçlar üç beş yılda çıkar. “

    Hamitli Köyü Muhtarı Mustafa Çelik: “İhtiyaçlarımızı sordular. 25 metre boyunda iki katlı köy binası yapılacak. Cami güçlendirmesi, mezarlık onarımı, 2 km su boru tamiri, 5 km asfaltlama yol istedim. Şirketin bu yardımları niye yaptığını bilmiyorum. Ben şirketle değil, kaymakamla konuştum. Kaymakam istediklerini yaz, imzala dedi. Ben de imzaladım. Köydekiler HES’i istiyor. İstanbul’dakiler istemiyor. Kaydı olmayan insanlar gaza gelmiş.”

    Şirket: O arazi zaten bizim

    Orya Enerji Elektrik Üretim AŞ adına protokolü imzalayan proje müdürü İnşaat Yüksek Mühendisi Bekir Sıtkı Esendir, “Biz yasalar ne gerektiriyorsa o şekilde çalışan bir şirketiz. 4 Haziran 2010’dan itibaren mülkiyetin devlet adına sahibiyiz. Bu protokolün araziyle ilgisi yok. Köylere yapacağımız sosyal yardım vecibemizdir” diyor. Protokolü onaylayan Cide Kaymakamı Yüksek Kara bir ‘minik’ hatırlatmada bulunuyor: “Danıştay uygun görürse arazi firmaya geçecek, yoksa çalışamazlar. Şirket yolları mecburen yapacak. Diğer yardımların amacı ise bölgedeki insanı kazanmak.” Köylülerin vekili avukat Yakup Okumuşoğlu ise “Köy muhtarı protokolü imzalasaydı tapu idaresinden bu işi halledeceklerdi. Şimdi Danıştay’ın kararını beklemek zorundalar. Kimse durduk yerde yardım etmez” diyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu