20.10.2010 NTVMSNBC
Ülke genelinde 2 bin 100 civarında belediyenin bulunması karşın, bunlardan sadece 40'ının katı atıkları bertaraf edecek tesise sahip...
Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi (KAKAD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Topkaya, ''2. Ulusal Katı Atık Yönetimi Kongresi''ne katılmak üzere geldiği Mersin'de, katı atık olarak nitelendirilen çöplerin toplanması ve bertaraf edilmesi noktasında Türkiye'nin henüz istenilen seviyeye ulaşamadığını söyledi.
Türkiye genelindeki 2 bin 100 civarındaki belediyeden sadece yaklaşık 40'ında katı atık arıtma tesisinin bulunduğunu belirten Topkaya, ''Buradan hareketle ülkemizdeki belediyelerden sadece yüzde 2'sinin katı atığı bertaraf ettiğini görebiliyoruz'' dedi.
Mevcut durumu ''acı tablo'' diye nitelendiren Topkaya, atıkların insan hayatını doğrudan veya dolaylı olarak etkilediğini, o nedenle atık konusunda önce her bireyin kendini değiştirmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:''Konuya ilişkin çözüm önerileri, her şeyden önce kişiden başlar. Herkes evinde çöp üretiyor. Peki kaç kişi geri dönüşümü mümkün olan atıkları ayrı paketleyip çöpe bırakıyor? Bu soruyu herkesin kendisine sorması gerekir. Her ne kadar birçok belediye geri dönüşümü mümkün olan atıkları toplamasa bile, bizler paketleyip çöp konteynerlerinin yanına bırakmalıyız. Yerel yönetimlerin bunları insanlara zorla yaptırması mümkün değil. Önce kişilerin kendilerini kontrol etmesi gerekir. Avrupa Birliği'nde insanlar çöpünü en azından 2-3 parçaya ayırıyor. Türkiye'de de bunu sağlamalıyız. İş önce vatandaşa iş düşüyor.'' Pet bardak kullanırken bir kez daha düşünün Katı atık bertarafının çok maliyetli bir yatırım olduğuna dikkati çeken Topkaya, ''Yaşamımızı biraz daha değiştirmemiz lazım. Mesela daha az atık üretmeliyiz. Bu kapsamda da pet bardak kullanırken bir kez daha düşünmeliyiz. Pet bardak yerine cam bardak kullanarak ekonomiye katkı sağlayabiliriz. Neticede bu ürünler petrolden üretilen ürünler. Yani doğada ayrışması zor olan ürünler'' diye konuştu.
Atıkların bertaraf edilmesi konusunda vatandaşın çok düşük oranda ödenek ayırdığını savunan Topkaya, günlük her bireyin ortalama 1 kilo 250 gram atık ürettiğini, bunun da yıllık 500 kilograma tekabül ettiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:''Tüketiciler evlerinde kullandıkları her ton su başına 18 kuruş atık parası ödüyor. 4 kişilik bir ailenin aylık 30 ton su kullandığını düşündüğümüzde, ev başına aylık 5 TL gibi bir ödeme yapıldığı ortaya çıkıyor. Buradan hareketle 4 kişilik bir ailenin yılda 60 TL, bireyin ise 15 TL ödediği görülüyor. Bu küçük ödemelerle çöp yönetiminin sağlanamayacağı ise, acı bir gerçek. O nedenle atıkların bertaraf edilmesi için herkesin maddi anlamda da fedakar davranması gerekiyor.''
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013