17.10.2010 Birgün
Yalova Çevre Platformu üyesi Avukat Ayşe Aydemir, 19 Ekim’de Yalova’nın Taşköprü beldesinde belediye binası İl Genel Meclis salonunda Vopak kimyasal depolama tesislerinin kurulmasına karşı eyleme herkesi bekliyor. Buna göre Vopak’ın kurmak istediği 150 adet uluslararası kimyasal atık depolama tankında 760 bin ton kimyasalın depolanacağı iddia edildi. Aydemir, “Yeni bir Macaristan olmayı önlemek istiyorsak kenetlenmeliyiz” diye konuştu.
Kömürle zehir karıştırılıyor
Aydemir, zehrili kimyasal atıklarla kömürün karıştırılarak kullanıldığı termik santrallar için Türkiye'nin özellikle seçildiğini vurguladı.
Macaristan’daki patlamanın aynısı Türkiye’de de olabilir diyen Aydemir, “Yalova’daki AKSA Şirketine ait kaçak termik santralın yanına bir de kimyasal atıkları yakacakları bir terminal daha kurmak istiyorlar. Bu santralde diğerlerinden çıkan kimyasal atıkları ve kömürü karıştırıp yakacaklar. Bunu yapmak isteyen Vopak, dünyadan kimyasal atık toplayan bir kuruluş” diyerek iddialarını dile getirdi. “Biz 2000’de doğalgaz çevrim santralını durduralım derken 2009’da kaçak kömür santralı inşaatlarına yıkım kararı çıkarttık, mühürlettik. Müfettiş, hem belediye başkanına hem fen müdürüne ve AKP’li beş meclis üyesine görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu ama inşaat hala devam ediyor” dedi.
‘7 bin litre siyanür yayıldı’
99 Depremi’nde yeni evli olduğunu ve patlayan siyanür tankları nedeniyle genetik bozukluk endişesi yüzünden çocuk yapamadığını dile getiren Aydemir, “Benim hayatımı ve birçoklarının hayatlarını kararttılar. Evliliğimden oldum. Siyanürlü tankerlerden çıkan buharın bulaştığı meyveyi yemeyin, denizdeki balıkları almayın dediğimizde o zaman düşman ilan edildik. Balıklar ve meyveler tüm Türkiye’ye yedirildi. Bu da kamuoyundan saklandı” dedi. Aydemir, Yalova’da resmi kayıtlara göre 7000 litre siyanürün doğaya yayıldığını belirtti. İstanbul Haseki Hastanesi’nde o yıllara ait zehirlenme raporlarının bulunabileceği de iddia edildi.
'Haftada 3 kişi kanserden ölüyor'
Aydemir, Yalova’da Kanser Teşhis Merkezi’nin 2002’den beri şaibeli şekilde kapalı olduğunu söylerken, Taşkömür’de haftada iki üç kişinin kanserden hayatını kaybettiğini dile getirdi. Yalova İl Genel Meclis üyesi Bahar Doğan’ın konu hakkında verdiği önerge ise henüz araştırılmadı. Aydemir şöyle devam etti: “Yalova’da depremden sonra nükleer tıp anabilim dallarına giden benim gibi kadınlara 11 yıl çocuk yapmama tavsiyesi önerildi ama yapanlar oldu. Bu nedenle genetik deformasyonlu bebekler doğdu. 189 müvekkilimden 17’si 11 yılda kanserden öldü. Yalova’da 10 binden fazla insanı biz dağlara kaçtığımız için enkaz altında bırakarak zehirli gazı soluya soluya ölmelerini seyrettik. Oraya kimse giremedi. Ölüleri ise kimsesizler mezarlıklarına dağıttılar” iddiasında bulundu.
'İlk bombalanacak yer' uyarısında bulundu
"BurasI hem deprem bölgesi hem de askeri stratejik bölge. Metal Fırtına kitabında özellikle Türkiye ABD’ye savaş açtığı zaman ilk bombalanacak yer Marmara’nın güneyindeki kimyasal fabrikalar ve onların kimyasal tankları” yazıyor diyen Aydemir, kaçak termik santralın sahibi AKSA’yı AİHM tarafından 43 bin 500 Euro tazminata mahkum ettiklerini de belirtti. Aydemir’in bir diğer iddiası ise “11 Temmuz 2007’de patlayan ve Hamidiye ormanlarının içinde kurulmuş, kimyasal atıkla çalıştırıldığı iddia edilen Green Enerji adındaki termik santral.” “Santralin şu anda yeniden yapılandırılmış haliyle İSTOÇ tarafından çalıştırıldığı ve kurucularının 15 AKP’li belediye meclis üyesi olduğu söyleniyor. Uluslararası düzeyde kimyasal atık topluyor ve yakıyorlar” dedi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013