YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Ekim 2010

Yalova İçin Yeni Bir Tehdit 760 Bin Ton Kimyasal Atık

  • 17.10.2010 Birgün

    Yalova Çevre Platformu üyesi Avukat Ayşe Aydemir, 19 Ekim’de Yalova’nın Taşköprü beldesinde belediye binası İl Genel Meclis salonunda Vopak kimyasal depolama tesislerinin kurulmasına karşı eyleme herkesi bekliyor.  Buna göre Vopak’ın kurmak istediği 150 adet uluslararası kimyasal atık depolama tankında 760 bin ton kimyasalın depolanacağı iddia edildi. Aydemir, “Yeni bir Macaristan olmayı önlemek istiyorsak kenetlenmeliyiz” diye konuştu.

    Kömürle zehir karıştırılıyor

    Aydemir, zehrili kimyasal atıklarla kömürün karıştırılarak kullanıldığı termik santrallar için Türkiye'nin özellikle seçildiğini vurguladı.

    Macaristan’daki patlamanın aynısı Türkiye’de de olabilir diyen Aydemir, “Yalova’daki AKSA Şirketine ait kaçak termik santralın yanına bir de kimyasal atıkları yakacakları bir terminal daha kurmak istiyorlar. Bu santralde  diğerlerinden çıkan kimyasal atıkları ve kömürü karıştırıp yakacaklar. Bunu yapmak isteyen Vopak,  dünyadan kimyasal atık toplayan bir kuruluş” diyerek iddialarını dile getirdi. “Biz 2000’de doğalgaz çevrim santralını durduralım derken 2009’da kaçak kömür santralı inşaatlarına yıkım kararı çıkarttık, mühürlettik. Müfettiş, hem belediye başkanına hem fen müdürüne ve AKP’li beş meclis üyesine görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu ama inşaat hala devam ediyor” dedi.

    7 bin litre siyanür yayıldı’

    99 Depremi’nde yeni evli olduğunu ve patlayan siyanür tankları nedeniyle genetik bozukluk endişesi yüzünden çocuk yapamadığını dile getiren Aydemir, “Benim hayatımı ve birçoklarının hayatlarını kararttılar. Evliliğimden oldum. Siyanürlü tankerlerden çıkan buharın bulaştığı meyveyi yemeyin, denizdeki balıkları almayın dediğimizde o zaman düşman ilan edildik. Balıklar ve meyveler tüm Türkiye’ye yedirildi. Bu da kamuoyundan saklandı” dedi. Aydemir, Yalova’da resmi kayıtlara göre 7000 litre siyanürün doğaya yayıldığını belirtti. İstanbul Haseki Hastanesi’nde o yıllara ait zehirlenme raporlarının bulunabileceği de iddia edildi.

    'Haftada 3 kişi kanserden ölüyor'

    Aydemir, Yalova’da Kanser Teşhis Merkezi’nin 2002’den beri şaibeli şekilde kapalı olduğunu söylerken, Taşkömür’de haftada iki üç kişinin kanserden hayatını kaybettiğini dile getirdi. Yalova İl Genel Meclis üyesi Bahar Doğan’ın konu hakkında verdiği önerge ise henüz araştırılmadı. Aydemir şöyle devam etti: “Yalova’da depremden sonra nükleer tıp anabilim dallarına giden benim gibi kadınlara 11 yıl çocuk yapmama tavsiyesi önerildi ama yapanlar oldu. Bu nedenle genetik deformasyonlu bebekler doğdu. 189 müvekkilimden 17’si 11 yılda kanserden öldü. Yalova’da 10 binden fazla insanı biz dağlara kaçtığımız için enkaz altında bırakarak zehirli gazı soluya soluya ölmelerini seyrettik. Oraya kimse giremedi. Ölüleri ise kimsesizler mezarlıklarına dağıttılar” iddiasında bulundu.

    'İlk bombalanacak yer' uyarısında bulundu

    "BurasI hem deprem bölgesi hem de askeri stratejik bölge. Metal Fırtına kitabında özellikle Türkiye ABD’ye savaş açtığı zaman ilk bombalanacak yer Marmara’nın güneyindeki kimyasal fabrikalar ve onların kimyasal tankları” yazıyor diyen Aydemir, kaçak termik santralın sahibi AKSA’yı  AİHM tarafından 43 bin 500 Euro tazminata mahkum ettiklerini de belirtti. Aydemir’in bir diğer iddiası ise “11 Temmuz 2007’de patlayan ve Hamidiye ormanlarının içinde kurulmuş, kimyasal atıkla çalıştırıldığı iddia edilen Green Enerji  adındaki termik santral.”  “Santralin şu anda yeniden yapılandırılmış haliyle İSTOÇ tarafından çalıştırıldığı ve kurucularının 15 AKP’li belediye meclis üyesi olduğu söyleniyor.  Uluslararası düzeyde kimyasal atık topluyor ve yakıyorlar” dedi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu