YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Ekim 2010

'İsabella Dalyan' İsrail'e çıktı

  • 16.10.2010 Radikal

    40 yıl akvaryumda yaşayan yeşil denizkaplumbağası 'İsabella Dalyan, sırtındaki uydu takip cihazıyla haziran ayında Dalyan'da başladığı yolculuğunu İsrail karasularında sürdürüyor. Şimdi merak edilen, yumurtlamak için seçeceği alan.

    40 yılını akvaryumlarda geçiren yeşil denizkaplumbağası ‘İsabella Dalyan’, haziran ayında uydu takibi altında başladığı yolculuğunda İsrail sahillerine ulaştı.

    Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), haziran ayının sonunda ‘Dolunay’ ve ‘İsabella Dalyan’ adlı iki kaplumbağaya uydu takip cihazı takıp, doğal yaşam ortamlarını incelemeye aldı. İsabella Dalyan, Fransız denizci Kaptan Jacques Cousteau tarafından beş yaşındayken bulunmuş ve ömrünün 40 yılını akvaryumlarda geçirmişti. Yeşil denizkaplumbağası, yumurtalarını doğal ortama bırakması için DEKAMER ile bağlantıya geçilerek Türkiye’ye getirilmişti.

    Yumurtlasın diye bırakıldı

    PAÜ DEKAMER Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska, İsabella Dalyan’ın uydu cihazı takılarak Dalyan sahilinden denize bırakıldığını, kaplumbağanın Muğla’dan başlayarak Antalya, Mersin, Hatay’ı geçtiğini ve güneye doğru hareketine devam ettiğini kaydetti. Deniz Kaplumbağa Araştırma Merkezi’nde hem denizkaplumbağası yuvalarının korunması hem de yaralı kaplumbağaların bakımının yapıldığını belirten Kaska, şu bilgileri verdi:

    “Bu yaz Türkiye’de gurur verici iki çalışmaya imza attık. Bunlardan biri, İtalya’dan Türkiye’ye getirilen deniz kaplumbağasının uydu cihazı takılarak Akdeniz’de nereye gidileceğinin takip edilmesi yönündeydi. Bir diğeri de Dalyan kumsalına yuva yapan bir kaplumbağanın sırtına uydu cihaz vericisi takarak nereye gideceğinin takip edilmesiydi. Artık gün gün nereye gittiğini takip edebiliyoruz.”

    Mersin-Hatay-Suriye

    İsabella Dalyan’ın Dalyan sahillerinden üremesi için denize bırakıldığını söyleyen Kaska şöyle konuştu:

    “Dalyan’ın balıkçılık faaliyetlerinin sınırlı oluşu, hem kaplumbağanın uyum sağlaması döneminde kirlilik, temizlilik açısından daha uygun olduğunu düşündüğümüz için o bölgeden bıraktık. Kaplumbağa yavaş yavaş ortama uyum sağladıkça Antalya sahillerinden, Mersin’den, Hatay’dan Suriye’ye doğru inen bir rota izledi. Bugünlerde de Suriye, Lübnan ve İsrail arasındaki bölgede dolaşıyor. O bölgede uyduya daha kuvvetli sinyaller gönderen cihazlar olması sebebiyle biraz sinyaller yavaş geliyor. Bu uydudan kaplumbağanın tam olarak nokta olarak yerini tespit etmek zor olabiliyor. Son 10-15 gün içerisinde biraz aşağıya inmesiyle birlikte bu nokta sinyalini tam alamaz olduk. Havaların soğumasıyla biraz daha güneye inebilir. O zaman İsabella Dalyan’ın nokta sinyalini de daha rahat almaya başlarız. Önemli olan bu kaplumbağanın nisan mayıs döneminde nerelere doğru göç edeceğini görmemiz.”

    Kaplumbağaya yerleştirilen cihazın bir yıl sinyal verebildiğini vurgulayan DEKAMER Müdürü Kaska, “Öyle tahmin ediyorum ki bu kaplumbağa bir sahilimizde çiftleşecek ve o kumsala yuva yapacaktır. Bu da hem bizim için hem dünyadaki araştırmacılar için ilginç bir veri olacaktır. Çünkü 40 yıl doğadan uzak tutulan bir kaplumbağanın doğaya bırakınca yine üreme davranışlarını ve doğduğu kumsalı unutmadan tekrar o bölgeye yuva yapması çok ilginç” diye konuştu.

    Uluslararası koruma altında

    Kaska bu türlerin uluslararası sözleşmelerle korunduğunu da hatırlattı:

    “Zannetmiyorum bir şey olsun ancak balıkçı ağına takılma, sürat motoruna çarpma gibi bir yaralanma olursa da zaten o dönemde sinyal gelmeyeceği için veya o bölgede bir problem olduğu zaman hem İtalyan meslektaşlarımıza hem de bize bilgi verilir. Bu kaplumbağayla ilgili bir durum olursa hemen harekete geçeriz.” (aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu