14.10.2010 Cumhuriyet
Çevre ve Orman Bakanlığı'nca, Macaristan'daki bir alüminyum tesisinde meydana gelen kaza sonucu Tuna Nehri'ne yayılan kimyasal kızıl çamurun, Karadeniz'e karışması ihtimaline karşı ilerleyişi izlemeye alındı. Bakanlık, kaza sonrası Türk karasuları ve kıyıları için herhangi bir tehlikenin olmayacağının öngörüldüğünü de açıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kızıl çamurun, ilk olarak Torna deresi, buradan Marcal Nehri ve Györ noktasından Tuna Nehri'ne karıştığı belirtilerek, 20-30 gün içerisinde de Karadeniz'e ulaşacağının tahmin edildiği belirtildi.
Tuna Nehri'nin Korunması Uluslararası Komisyonu(ICPDR) Genel Sekreterliği ve Macaristan makamlarından alınan son bilgiye göre, Macaristan hükümetinin elindeki bütün imkanlarla olayın yayılmasını önlemeye çalıştığı ifade edilen açıklamada, ICPDR Genel Sekreterliği'nin oluşturduğu İzleme Ağı ile Tuna Nehri'nden günlük ölçümler yapıldığı ve kirliliğin yayılıp yayılmadığının yakından takip edildiği vurgulandı. Bu bağlamda 12 Ekim itibarıyla Hırvatistan ve Sırbistan'da bulunan ölçüm istasyonlarında kirliliğe dair herhangi bir belirtiye rastlanmadığının rapor edildiği kaydedilen açıklamada, Macar Ulusal Halk Sağlığı ve Sağlık Memurluğu Servisi'nden gelen bilgiye göre, son hava kalitesi ölçümlerinde de uçucu toz analizlerinin insan sağlığını tehdit edecek seviyede olmadığının belirlendiği ifade edildi.
Açıklamada, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun, Macar yetkililerle yaptığı görüşmede, AB'nin bütün imkanlarıyla Macar hükümetinin yanında olduğunu ve kısa bir zaman dilimi içinde AB'den konuyla ilgili bir uzmanın gönderileceğini bildirdiği vurgulandı.
Türkiye teknik yardıma hazır
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, kirliliğin izlenmesinde bilgi paylaşımının, alınabilecek tedbirler açısından oldukça önemli olduğunu ve muhtemel çevresel etkilerin azaltılabilmesi için kirlilikten etkilenebilecek taraf ülkelerin de bilgilendirilmesi gerektiğini Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla aktardığına işaret edilen açıklamada, Macaristan'da kazayla ilgili ne tür tedbirlerin alındığı ve kazadan etkilenebilecek güzergahtaki diğer ülkelerde alınan tedbirlerin ne aşamada olduğu konularında sürekli bilgi akışının sağlanması için talepte bulunulduğu kaydedildi. Ayrıca Türkiye adına Çevre ve Orman Bakanlığının her türlü teknik yardıma hazır olduğunun ilgili ülkelere ve Karadeniz Komisyonu'na bildirilmesinin istendiği ifade edildi.
Konuyla ilgili olarak Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi İcra Direktörlüğü ve Tuna Nehri'nin Korunması Uluslararası Komisyonu ile sürekli iletişim ve bilgi alışverişinin kesintisiz olarak devam ettirildiğine dikkat çekilen açıklamada, ''Netice itibariyle söz konusu kaza sonrası ülkemiz karasuları ve kıyıları için herhangi bir tehlikenin söz konusu olmayacağı öngörülmektedir'' bilgisi yer aldı.
Macaristan'ın Ajka şehrine bağlı Kolontar köyünde faaliyet gösteren alüminyum fabrikasında, içinde 1 milyon metreküp kimyasal zehirli kızıl çamurun bulunduğu 9 ve 10 numaralı depolarının duvarları yıkılmış, etrafa yayılan zehir çevre felaketine yol açmış ve ölen 9 kişinin yanı sıra 200 kişi de yaralanmıştı.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013