28.09.2010 Birgün Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, 150 yerli ve yabancı biliminsanının katıldığı Marmara Denizi 2010 Sempozyumu’nun özel oturumunda, “Lüfer artık AB’nin de gündemi. AB’ye bir lüfer dosyası gönderdik” dedi.
Lüferin Marmara Denizi’nde neslinin tükenmesiyle ilgili iki yıl önce bir kampanya başlattıklarını ve bunun geçici olacağını düşünenlerin yanıldıklarını söyleyen Öztürk, “Fikir Sahibi Damaklar’la birlikte iki gönüllü kuruluş yola çıktık. Türkiye’nin tarihinde ilk defa bir balığın korunması için tanıklık ediyoruz” dedi. Lüferle ilgili AB'ye rapor vermelerinin Türkiye’yi şikâyet etmek anlamına gelmediğini de açıklayan Öztürk şöyle devam etti:
“Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü bizi dinlemiyor, bizi pek ciddiye almıyor, biz Bakanlığın kapısına kadar gittik, özel kalemle görüştük… Bu sorunun Brüksel’e taşınmasını istemezdik. Fakat lüfer konusu sadece bizi ilgilendirmiyor. Biz bu ülkenin çocukları, kendi sularımıza ve balıklarımıza sahip çıkamıyorsak, o zaman başka haklarımızı da kullanacağız. AB’nin komisyon üyeleri 8 Ekim 2010 Cuma günü İstanbul’a gelecek.”
Balıkçılık kurultayı Aralık'ta
Lüfer konusunda daha yolun başında olduklarını da dile getiren Bayram Öztürk, önümüzdeki aralık ayında yapılacak Balıkçılık Kurultayı’nın müjdesini verdi.
Yunanistan, Rusya, Bulgaristan ve Romanya’yla yazıştıklarını söyleyerek balıkları markalama işlemine de başlayacaklarını belirtti. “Lüfer ve palamutu markalamaya başlayacağız. Böylece balığın hangi sahilleri takip ettiğini de göreceğiz” dedi. Balıkçı düşmanı olmadıklarını şu sözlerle ifade etti: “Balıkçılarımızın para kazanmasını, başka ülkelerde bayrak göstermesini istiyoruz. Bunun için çok çalıştık ama artık yol ayrımındayız, çünkü gelecek kuşaklara bırakacak canlı kaynaklara ihtiyacımız var.”
Lüfer koruma timi!
TÜDAV’ın AB’ye gönderdiği raporda, “50 metre derinlik başta olmak üzere Türkiye’de sürdürülebilir balıkçılıkla ilgili istekleri olduğunu, lüfer kampanyasına destek ve AB Balıkçılık Uyum Yasalarıyla ilgili yardım talep ettiklerini” de aktaran Öztürk, “Balıkların korunmasında Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol’deki arkadaşların bize yardım etmelerini bekliyoruz” dedi.
Fikir Sahibi Damaklar Hareketi kurucusu Defne Koryürek de yurttaşları tezgâhtaki küçük balıkları almamaya çağırdı. Koryürek, “Ayın 15’inden sonra lüferin arttığı dönemde sırtımızda lüfer koruma timi yazan tişörtlerimizle 21 santimin altında bütün sarıkanat çinekopun başında durup küçük bir eylem hazırlığındayız" dedi. Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013