YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Eylül 2010

Çin'de Termik Santraller Tehlike Saçıyor

  • 27.09.2010 Deutsche Welle Türkçe

    Çin'de son sekiz yıldır neredeyse her hafta yeni bir termik santral açılıyor. Yerleşim yerlerine yakın mesafedeki santrallerin atıkları doğal hayata büyük zarar veriyor.
     
    Dünyanın hiç bir ülkesinde, Çin Halk Cumhuriyeti'nde olduğu kadar kömür kullanılmıyor. Çin hala enerjisinin yüzde 70'ini kömürden elde ediyor. Uluslararası kamuoyu, sayısız termik santralin atmosfere saldığı karbondiyoksit emisyonu ile ilgilenirken, Çin'de halk kömürün zararlı etkilerine maruz kalıyor.

    Rüzgarın savurdukları

    Çin'in kuzeyindeki Chifeng köyü, termik santrallerin yol açtığı tehlikelere maruz kalan yerleşim yerlerinden sadece bir tanesi. Burada rüzgar ve fırtına her seferinde yeni bir toz kütlesini beraberinde getiriyor. Chifeng köyünde toz kümeleri, beyaz-gri bir kütle halinde evlerin, kırların, hayvanların ve bitkilerin üzerini bir tabaka gibi kaplıyor.

    Köyün sakinlerinden Han Shuhong adlı kadın, rüzgar estiğinde her şeyin korkunç olduğunu belirtiyor. Rüzgar çıktığında dışarıda durmanın mümkün olmadığını, her şeyin tozla kaplandığını ifade ediyor.

    Peki tozlar ve kömür külleri nereden geliyor? Tozlar, köyün yakınındaki kömür külü tepelerinden geliyor. Oraya da hemen yakındaki termik santralden ulaşıyor. Çin, enerji ihtiyacını kömürle karşıladığı için, kömür külleri sanayi atıkları listesinde en başta geliyor.

    Greenpeace takipte

    Greenpeace'ın yaptığı bir araştırma sonucunda, Çin'de geçtiğimiz sekiz yıl içinde her hafta yeni bir termik santral kurulduğu ortaya çıktı. Greenpeace Çin'den Yang Ailun, Çin'in her yıl yaklaşık 370 milyon ton kömür ürettiğini belirterek, sözlerine şöyle sürdürdü: “Bu miktar, Çin'in ürettiği ev çöplerinden iki kat daha fazla, ya da her iki dakikada bir havuzu doldurabilecek kadar, veya Pekin Olimpiyat yüzme havuzunu bir günde doldurabilecek kadar.”

    Çin'in kuzeyinde kömür külleri, zaten verimini kaybetmiş bölgeye ve sınırlı su kaynaklarına fazlasıyla zarar veriyor. Kömür külleri zehirli olup, kurşun, kadmiyum ve arsenik gibi ağır metaller içeriyor. Bu ağır metaller toprağa ve içme suyuna karışarak, oradan da gıda maddelerine bulaşıyor.

    Geri dönüşüm yetersiz

    Greenpeace Çin'de buna benzer 14 termik santralinde araştırma yaptı. Ancak hiçbirinde küllerin, profesyonelce depolandığına ya da imha edildiğine rastlanılmadı. Buna ek olarak bir de küllerin toplandığı tepeler yerleşim yerlerine son derece yakın konumda. Oysa Çin'de kömür küllerinin yaklaşık yüzde 60'ının geri dönüştürülüp, tuğla ve asfalt olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekiliyor. Greenpeace Çin'den Yang Ailun: "Geri dönüşüm oranları abartılıyor" diyerek, devletin iddia ettiği gibi yüzde 60 oranında geri dönüşüm yapılmadığını kaydetti.

    Chifeng köyündeki Huan Yulan, zehirli küller nedeniyle hayvan ölümleri yaşanıyor. Ve son zamanlarda birçok insan, köylerinin bir geleceği olup olmadığını sormaya başladı.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu