27.09.2010 Cumhuriyet
Rize'nin Hemşin ilçesinde yapılması planlanan hidroelektrik santral (HES) projeleri, sivil toplum örgütleri ve yurttaşlarca protesto edildi.
Hemşin'de yapılması planlanan Yeşiltepe Regülatörü ve HES projesi için, yapımcı firma tarafından Hemşin Belediyesi toplantı salonunda Çevre Bölgesel Etki Değerlendirme Toplantısı yapılması planlandı. Rize Çevre ve Orman İl Müdürü Sabit Kandemir'in de katılmak amacıyla Hemşin'e geldiği toplantı, firmanın daha önce belediyeye izin başvurusu yapmaması ve belediyenin salonda toplantı yapılmasına izin vermemesi nedeniyle yapılamadı.
Öte yandan toplantıyı protesto etmek amacıyla ilçede bulunan sivil toplum örgütü üyeleri ve yurttaşlar, Hemşin Belediyesi önünde toplanarak firmaya tepki gösterdiler, slogan atarak firma yetkililerini protesto ettiler. Bazı yurttaşlar, ilçede HES yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Kantarlı, Hilal ve Çamlıtepe Köyleri Dernekleri Birliği adına açıklama yapan Hasan Küçük, bölgede yapılması planlanan HES'ler ile su kaynaklarının kirletileceğini, çevrenin tahrip edileceğini, ekonomik faaliyetlere geri dönülemez şekilde zarar verileceğini söyledi.
Davanın tüm Hemşinliler'in davası olduğunu ifade eden Küçük, ''Bu nedenle bu dava için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bölge insanını dikkate almadan yapılan projeler kabul edilemez. Ayrıca yapılması planlanan HES'ler heyelanlara da neden olabilecektir'' dedi.
Rize genelinde 94, Hemşin'de ise 3 HES projesi bulunduğunu bildiren Küçük, ''Bu da ne büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu ortaya koyuyor. İlçede yapılacak olan santralden elde edilecek enerji, ülkenin kayıp kaçak elektrik kullanım oranının sadece 10 binde biri. Yani çok önemsiz bir enerji miktarı elde edilecek. Biz enerjiye karşı değiliz. Ama bölgenin tahrip edilmesine karşıyız'' diye konuştu.
Hemşin Sosyal Sorumluluk ve Gelişim Derneği Başkanı Musa Abay ise dünyada su kaynakları ve oksijenin azaldığını savunarak, ''Böyle bir olgu varken Hemşin gibi dünyada nadir bulunan bir yerin tahrip edilmesine izin vermeyiz. 'Yakın zamanda su savaşları olacak' deniyor. Oysa bölgemizde su savaşları zaten başladı. Burada yapılan, enerji üretimi amaçlı bir olay değil. Su havzalarına sahip çıkma amaçlı bir olay yaşanıyor'' ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından yurttaşlar, belediye binası önünde ve Hemşin Deresi'nin içinde horon oynadılar. Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013