YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Eylül 2010

Hidroelektrik Santral Projesine Tepki

  • 27.09.2010 Cumhuriyet

    Rize'nin Hemşin ilçesinde yapılması planlanan hidroelektrik santral (HES) projeleri, sivil toplum örgütleri ve yurttaşlarca protesto edildi.

    Hemşin'de yapılması planlanan Yeşiltepe Regülatörü ve HES projesi için, yapımcı firma tarafından Hemşin Belediyesi toplantı salonunda Çevre Bölgesel Etki Değerlendirme Toplantısı yapılması planlandı. Rize Çevre ve Orman İl Müdürü Sabit Kandemir'in de katılmak amacıyla Hemşin'e geldiği toplantı, firmanın daha önce belediyeye izin başvurusu yapmaması ve belediyenin salonda toplantı yapılmasına izin vermemesi nedeniyle yapılamadı.

    Öte yandan toplantıyı protesto etmek amacıyla ilçede bulunan sivil toplum örgütü üyeleri ve yurttaşlar, Hemşin Belediyesi önünde toplanarak firmaya tepki gösterdiler, slogan atarak firma yetkililerini protesto ettiler. Bazı yurttaşlar, ilçede HES yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Kantarlı, Hilal ve Çamlıtepe Köyleri Dernekleri Birliği adına açıklama yapan Hasan Küçük, bölgede yapılması planlanan HES'ler ile su kaynaklarının kirletileceğini, çevrenin tahrip edileceğini, ekonomik faaliyetlere geri dönülemez şekilde zarar verileceğini söyledi.

    Davanın tüm Hemşinliler'in davası olduğunu ifade eden Küçük, ''Bu nedenle bu dava için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bölge insanını dikkate almadan yapılan projeler kabul edilemez. Ayrıca yapılması planlanan HES'ler heyelanlara da neden olabilecektir'' dedi.

    Rize genelinde 94, Hemşin'de ise 3 HES projesi bulunduğunu bildiren Küçük, ''Bu da ne büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu ortaya koyuyor. İlçede yapılacak olan santralden elde edilecek enerji, ülkenin kayıp kaçak elektrik kullanım oranının sadece 10 binde biri. Yani çok önemsiz bir enerji miktarı elde edilecek. Biz enerjiye karşı değiliz. Ama bölgenin tahrip edilmesine karşıyız'' diye konuştu.

    Hemşin Sosyal Sorumluluk ve Gelişim Derneği Başkanı Musa Abay ise dünyada su kaynakları ve oksijenin azaldığını savunarak, ''Böyle bir olgu varken Hemşin gibi dünyada nadir bulunan bir yerin tahrip edilmesine izin vermeyiz. 'Yakın zamanda su savaşları olacak' deniyor. Oysa bölgemizde su savaşları zaten başladı. Burada yapılan, enerji üretimi amaçlı bir olay değil. Su havzalarına sahip çıkma amaçlı bir olay yaşanıyor'' ifadesini kullandı.

    Konuşmaların ardından yurttaşlar, belediye binası önünde ve Hemşin Deresi'nin içinde horon oynadılar.
     
    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu