30/08/2007 - Radikal Topbaş İstanbullu'ya yüzde 25'lik su tasarrufu için teşekkür etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş açıkladı: 'İçme suyuna, arıtarak yüzde 12 kadar deniz suyu karıştıracağız. İhale hazırlığındayız.' İstanbul'da barajlara Sözen devrinde de 'seviye yükseltme' amaçlı deniz suyu basıldığını söyleyen uzmanlarsa 'İçilebilir deniz suyu dev yatırım ister' diyor
İSTANBUL - Son 70 yılın en kurak yazını yaşamasına rağmen İstanbul'da su kesintisine gidilmediğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, hem İstanbullulara yüzde 25'lik su tasarrufu için teşekkür etti hem de günlük su ihtiyacı 2.5 milyon metreküpe doğru giden metropolde alınacak yeni önlemleri anlattı. Önlemler arasında içme suyuna deniz suyu 'katılması' ve suya zam da var.
ŞU ANDAKİ DURUM NEDİR?: Hiç yağmur yağmasa bile, İstanbul'un mevcut su rezervi kasıma kadar yetecek. Ancak barajlardaki doluluk oranı yüzde 22'lere kadar gerilediği için yine de hassasiyet gerekiyor.
İSTANBULLULAR NE KADAR TASARRUF ETTİ?: Kente Topbaş göreve geldiğinden beri 200 bin yeni abone eklendi. Topbaş, buna rağmen su tasarrufu çağrısından itibaren günlük su tüketimi 2 milyon 350 bin metreküpten 1 milyon 800 bin metreküpe indiğini yani yaklaşık yüzde 25'lik su tasarrufu yapıldığını söyledi.
DENİZ SUYU EN ERKEN BİR YIL SONRA: Topbaş, İstanbul'un en erken bir yıl sonra arıtılmış deniz suyu içeceğini, metreküpü 30 sentten teklifler aldıklarını açıkladı. Topbaş, hazırlıkları şöyle anlattı: "Deniz suyuyla ilgili son koordinasyon toplantımızda start verdik. İhale hazırlığı yapılıyor. Deniz suyunu, içme suyu derecesinde arıtmak suretiyle mevcut sisteme miks edeceğiz. Birinci etapta günde 350 bin metreküp gibi (bir miktarda) deniz suyu için hazırlık yapıyoruz. Günlük tüketim 2.5 milyon metreküpe doğru gittiğine göre, yüzde 12 nispette miks edeceğiz mecbur kalırsak, ki kalıyoruz."
MELEN SUYU DA BUHARLAŞMAYA MI GİDECEK?: Sakarya'dan borularla taşınan Melen Suyu, 20 Ekim 2007, saat 17.00'de İstanbul'da musluktan akmaya başlayacak. İlk etapta günde 750 bin metreküp su gelecek. Ancak Topbaş, bunun kentin ihtiyacının sadece üçte birini karşılayacağını, yeterli olmayacağını düşünüyor. Sıcak havalarda günde 300-400 bin metreküp suyun buharlaştığını belirten Topbaş, su tedariki için yeni arayışlar, yeni projeler içinde olduklarını vurguladı.
BAŞKA KAYNAK YOK MU?: "Bu yılı atlatırsak, bu sıkıntıyı bir daha bu kadar yaşamayız" diyen Topbaş, yağmur suyu depolanması için de çalışacaklarını açıkladı. İleri biyolojik arıtmayla tekrar tekrar kullanılır su elde etme yolunda Ayamama Deresi'nde inşaat devam ediyor. Topbaş, bu yolla sanayi ve sahil bandı sulamada kullanılacak günde 400 bin metreküp su elde etmeyi umuyor.
VE SUYA ZAM: En somut önlemlerden biri de suya zam! Görev geldiğinde suya bir miktar indirim yaptıklarını hatırlatan Topbaş, "Yapacağımız zam, (ayda) 10 metreküp kullananlara dokunmadan olacak. Çünkü su tedariki için paraya ihtiyaç var. Bollaşınca tekrar indirim yaparız. Meclis toplantısı için İSKİ'nin hazırlığı var. Evlerde 10 metreküpün altına pek dokunulmasına taraftar değilim. Az gelirliler korunmalı." (aa, Radikal)
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=231390
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013