YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Eylül 2010

Kerimov Aral Gölü için yardım istedi

  • 21.09.2010 Cumhuriyet

    Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Orta Asya'nın en büyük çevre felaketine yol açan Aral Gölü'nün kurumasının önlenmesinde uluslararası kamuoyundan yardım istedi.

    Özbekistan Cumhurbaşkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Kerimov, New York;ta devam eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Aral Gölü ve havzasında meydana gelen çevre felaketine dikkati çeken Kerimov, bu gölün, "bir insan ömrü kadar bir süre içinde, güzel bir denizden kurumaya mahkum gölete" dönüştüğünü kaydetti.

    Kerimov, son 40 yılda Aral Gölü hacminin 7 kat, su miktarının ise 13 kat azaldığını kaydederek, bölgedeki bitki ve hayvan dünyasının tamamen yok olduğunu vurguladı.

    İslam Kerimov, Aral Gölü;nün Emuderya ve Sirderya gibi ırmaklardan sulandığını ve bu ırmakların su miktarındaki en ufak azalmanın, bölgedeki ekolojik dengeleri ve milyonlarca insanın hayatını etkileyeceğini belirtti. Kerimov, Sovyetler döneminde bu ırmaklar üzerine dev hidroelektrik santrallerinin inşaası fikrinin yeniden gündeme geldiğini ancak bundan kaçınılması ve yerine daha ekonomik küçük santrallerin kurulmasının uygun olacağını ifade etti.

    Kerimov, Aral Gölü havzasında küresel olumsuz sonuçlar doğuran ciddi ekolojik sorunların yanı sıra, sosyal, ekonomik ve demografik problemlerin de oluştuğuna dikkati çekerek, bunlara, nisan ayında Aral Gölü havzasında incelemelerde bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun;un da bizzat tanık olduğunu kaydetti.

    Aral Gölü'nün kurumasının, bu bölgede yaşayan milyonlarca insanın problemi olduğunu ifade eden Kerimov, bu insanların başta BM olmak üzere uluslararası kuruluşlardan yardım beklediğini belirtti.

    Emuderya ve Sirderya ırmaklarının yukarı kısmında yerleşen Kırgızistan ve Tacikistan, bu ırmaklarda yeni hidroelektrik santral kurmayı planlarken, bu ırmaklarla tarım arazinin büyük bir kısmını sulayan Özbekistan ve Kazakistan ise, bu santrallerin inşaatına başlamadan önce bağımsız uluslararası inceleme yapılmasını istiyor.
     
    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu