YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Eylül 2010

'Doğa Bilimleri Merkezi'9 Ekim'de Açılıyor

  • 15.09.2010 Atlas

    Fransız Lisesi Saint-Joseph 140. yıl kutlamaları kapsamında Türkiye'nin ilk 'Doğa Bilimleri Merkezi'nin açılışı 9 Ekim Cumartesi günü yapılacak.

    Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie'nin 9 Ekim Cumartesi açılışını yapacağı merkez, Türkiye'nin bu çaptaki ilk doğa bilimleri merkezi olma niteliğini taşıyor. Türkiye'nin en geniş doğa bilimleri koleksiyonunu içeren, 'Doğa Bilimleri Merkezi' 140 yıllık uzun bir çalışmanın ürünü. Bir asırdan fazla bir süre önce dönemin İstanbul Saint-Joseph Lisesi'nde çalışmakta olan frerlerin çabalarıyla tüm Türkiye topraklarından örnekler toplanarak bir araya getirilmiş Türkiye'nin bu en zengin fauna koleksiyonu, Osmanlı sultanlarının özel fermanlarıyla verdikleri 'Anadolu'da yaşayan her hayvan türünden ikişer tane avlama' izni ile hayat buldu.

    19.yüzyıldan başlayarak bugünlere dek zengin ve titiz bir arşivleme çalışması gerçekleştiren Saint-Joseph Lisesi yetkilileri; doğa bilimleri uzmanları ve restoratörlerinin desteğiyle dört yıl süren çalışmalar sonucu merkezi bugünkü görüntüsüne kavuşturmuşlar. Merkez hem doğa meraklıları hem de öğrenciler için eşsiz bir pedagojik değer taşıyor.

    Laurent ve Yaprak Chapdelaine'in yürüttüğü proje'de, koleksiyonların restorasyonunu Xavier Filoreau üstlenmiş. Onbinlerce hayvan çeşidinin farklı tekniklerle korunup, doldurulup sergilendiği merkezde günümüzde Anadolu'da ve dünyada tamamıyla soyu tükenmiş türlerin var olması da dikkat çekiyor.

    Su altı dünyası canlılarının, memelilerin, kuşların, eklembacaklıların ve binlerce farklı kayaç türünün bulunduğu tematik sergi salonları ülkemizdeki zengin biyodiversiteye (biyoçeşitliliğe) dikkat çekerken aynı zamanda bu çeşitliliğin ne kadar hassas ve insan etkinliklerine karşı ne denli savunmasız olduğuna da sessizce tanıklık ediyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu