11.09.2010 Cumhuriyet
Yılın 200 günü güneşli geçen Türkiye'de güneş enerjisi kapasitesinin binde 1'inden bile faydalanamıyor. Hükümet nükleer enerji için yasaları ardı ardına çıkartırken ve tarihi güzellikleri barajlar altında bırakırken Yenilenebilir Enerji Kanunu'nu çıkarmıyor.
Türkiye’nin enerji ihtiyacı gün geçtikçe artıyor. Enerji üretiminde yüzde 72 oranında dışarıya bağımlı olan Türkiye her yıl bunun için 40-45 milyar dolarlık fatura ödüyor. Yılın 200 günü güneşli geçen Türkiye’de güneş enerjisi kapasitesinin binde 1’inden bile faydalanamıyor.
Türkiye’de güneş enerjisinin kurulu gücü 3.5-4 megaWatı (MW) geçmiyor. Ülkemizde hâlâ bir güneş enerjisi santralı bulunmazken kurulu güç de üniversitelerde ve bazı muhtelif yerlerde kurulanlardan oluşuyor.
Hükümet nükleer enerji konusunda yasaları ardı ardına çıkarırken Türkiye’nin tarihi güzelliklerini barajlar altında bırakırken diğer taraftan güneş ve rüzgâr enerjisinden faydalanmak için Yenilenebilir Enerji Kanunu’nu çıkarmak için hiçbir çaba harcamıyor.
Türkiye’nin yıllık enerji ihtiyacı 200 TWh Türkiye’nin yıllık güneş enerjisi potansiyeli 500 TWh, rüzgâr enerjisi potansiyeli ise 450 TWh.
Bu alanlara yatırım yapılsa Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı da sona erecek.
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gülbahar’a göre, Türkiye yenilenebilir enerji potansiyelini iyi kullanmıyor.
Fosil yakıtta ısrar
Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli yıllık 500 TWh. Ancak güneş enerjisinden yararlanma oranı çok düşük. Öyle ki güneşlenme saati Türkiye’nin yarısı kadar olan Almanya, bu alanda dünyanın bir numaralı ülkesi konumunda. 2009 sonu itibarıyla 9.830 MW güneş enerjisi kurulu gücüne sahip olan bu ülke, 2010’un ilk üç ayında 3.400 MW’lık güneş enerjisi yatırımı daha yapmış durumda. Türkiye 2.738 saat/yıl gibi yüksek bir güneş enerjisi potansiyeline sahip. Gerekli yatırımların yapılması halinde yılda birim metrekareden ortalama 1.527 kWh’lik güneş enerjisi üretebilir. Ancak yabancıların dediği gibi ‘Güneşin Ülkesi, Gölgede Çalışıyor’ durumu söz konusu.
Yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli Türkiye kadar yüksek olan bir ülkenin hâlâ fosil yakıtlarda ve nükleerde ısrar etmesine bir anlam veremediğini vurgulayan Gülbahar, “Bu bir kültür eksikliğinin ve en önemlisi dünyamızın, çevremizin ve çocuklarımızın geleceğinin düşünülmediğinin en güzel göstergesi” dedi.
Atık yağların belediyelerce kurulan sistemlerle toplandığını bildiren Akça, ''Biz bunları toplayacak kuruluşlara yetki veriyoruz. Gidip evlerden alıyorlar. Topladıkları bitkisel yağları da biyodizel üretiminde kullanıyorlar. Ancak biyodizelde sıkıntımız var. ÖTV uygulanmasından dolayı biyodizel maliyetleri yüksek olduğundan piyasada çok fazla kullanma imkanı bulunamıyor'' diye konuştu.Türkiye'de yaklaşık 100 bin ton olduğu öngörülen toplanabilir bitkisel atık yağların sadece 7 bin tonunun toplanabildiğine işaret eden Akça, şunları kaydetti:''Şu anda gerektiği kadar toplayamıyoruz. Bu rakamın artması gerekiyor. Eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları önemli. Ayrıca şu anda en iyi geri dönüşüm biyodizel. Atık yağlardan biyodizel üretimiyle hem çevre korunuyor hem de atıktan katma değer sağlanıyor. Kızartmalık atık yağlardan üretilen biyodizel, dizel yakıta göre iklim değişimine neden olan sera gazı emisyonunda yüzde 65-92 oranında azaltım sağlıyor. Bu nedenle biyodizelin önünü açmamız lazım. Bunun dışında atık yağları toplayan yetkili firmalar, bunu enerjiye dönüştürebilme konusunda araştırma yapıyor. Böyle bir yol ortaya çıkarsa, toplanan atık yağ oranı artabilir.''
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013