YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Eylül 2010

Darende Halkından HES'e Karşı 11 Bin İmza

  • 13.09.2010 bianet

    Malatya Darende'deki Tohma Çayı üzerine kurulması planlanan HES İnşaatına karşı 11 bin imza toplandı. Bölge, Türkiye'de ender bulunan kırmızı benekli alabalıkların doğal yaşam alanı.

    Malatya'nın Darende İlçesi yakınında Tohma Çayı üzerine kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali'ne (HES) karşı 11 bin imza toplandı.

    Çevre halkı, turizm kenti olma yolunda ilerleyen ilçenin doğal yaşam alanlarının enerji üretme uğruna zarar göreceğinden endişe ediyor.

    Ateş: Tohma Çayı'nın bozulmasını istemiyoruz

    Malatya Aktüel gazetesine göre Darende Zaviye Mahallesi muhtarı Celalettin Ateş, toplanan imzaları Darende Kaymakamlığı aracılığıyla yetkililere iletmeyi planladıklarını belirtti; Tohma Çayı'nın doğa harikası bir yer olduğunu, bu nedenle bozulmasını istemediklerini ifade etti.

    Ateş, imzaların Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çevre ve Orman bakanlıkları, Malatya Valiliği ve ilgili bağlı kuruluşlar ile Sivas Anıtlar Kurulu'na da göndereceklerini bildirdi.

    Muhtar, santralin doğal denge ve ekolojik yapıyı etkileyerek, Darende bölgesine yarardan çok zarar vereceğini savundu.

    "Kırmızı benekli alabalıkların doğal yaşam alanı"

    Ateş, fizibilite çalışmaları yapan birkaç enerji firmasının Tohma Çayı'nın Hacılar ve Zaviye Mahallesi arasındaki kısımlara kurmak istediği santralin binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Darende'nin cazibesine gölge düşüreceğini ileri sürdü.

    "İkinci derece doğal sit alanı olan Tohma Kanyonu'na HES kurmak istiyorlar. Burası ülkemizde ender yetişen kırmızı benekli alabalıkların doğal yaşam alanıdır. Bu balıklar, temiz serin sularda yavrular ve çoğalarak bazı hastalılara iyi geldiği tıbben ispatlanan şifalı canlılardır.

    "Buraya bir HES kurulması, öncelikle bu canlı türünün yok olması demektir. Suyun kanala alınarak bir süre taşınmasıyla, su yatağında akan miktarın azalması doğal yaşamı etkilemektedir." (EÖ)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu