YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Eylül 2010

Flamingolar Neden Öldü?

  • 08.09.2010 Radikal

    Flamingoların üreme alanlarından biri olan Tuz Gölü'nde, 8 ayda toplam 86 flamingo şüpheli şekilde öldü.

    Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Dr. Özge Balkız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu’da "allı turna" adıyla bilinen flamingolar için tuzlu sulak alanlarının, en önemli duraklar olduğu ve flamingoların da bu alanlarda gözlerini dünyaya açtığını söyledi.

    Flamingoların üreme alanı olarak çok seçici olduklarını ifade eden Balkız, "Akdeniz Havzası’nda özellikle Tuz Gölü, flamingoların kuluçkaya yatmak için düzenli olarak geldiği çok önemli bir göl" dedi.

    Balkız, göldeki su durumuna göre kuluçkaya yatan flamingo sayısının yıllara göre değiştiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

    "1970’lerden itibaren göldeki flamingo kolonilerinin varlığı biliniyor. Doğa Derneği olarak biz de 2003 yılından itibaren göldeki flamingoların üreme ve beslenme durumunu takibe aldık. 2005’te 3 bin, 2007’de 4 bin, 2008’de 1600, 2009 yılında ise 15 bin civarında flamingo yavrusu yumurtadan çıktı ve gözlerini Tuz Gölü’nde dünyaya açtı. Göldeki su durumu flamingoların kuluçkaya yatmasını etkiliyor. Kuraklığa bağlı olarak su seviyesinin düştüğü 2008 yılında bunu görmekteyiz. Binlerce flamingonun dünyaya gözlerini açtığı Tuz Gölü’nde bu yıl şüpheli flamingo ölümleri gerçekleşti. Daha önce de 2007 yılında kuraklıktan kaynaklanan flamingo ölümleri olmuştu. Bu yıl da bölgede flamingo ölümlerinin bildirilmesi üzerine tür sorumlusu arkadaşımızı Tuz Gölü ve çevresindeki göletlerde inceleme yapması için gönderdik. Buradan alınan su ve çamur örneklerini inceledikten sonra, flamingoların ölüm sebeplerini tespit edeceğiz."

    Tuz Gölü'nde 86 flamingo öldü

    Tuz Gölü ve Çevresi’nde inceleme yapan Doğa Derneği Tür Sorumlusu Ferdi Akarsu da, flamingo ölümlerinin 2007 yılındaki ölümlerin olduğu bölgede gerçekleştiğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

    "Tuz Gölü’nde ölen 86 flamingonun 85’i yavru ve genç, bir tanesi de yetişkin flamingo. Yavru flamingolar bu sene Tuz Gölü’nde kuluçkadan çıkmış ve uçamayacak dönemde, hav tüyleri varken ölmüşler. Ölen flamingoların bir kısmı da uçabilecek durumda. Buradan çamur ve su örneği aldık. Çünkü flamingolar çamuru süzerek besleniyorlar. Çamurdan kaynaklı bir zehirlenme varsa onu tespit edeceğiz. Flamingoların hastalıktan kaynaklı olarak ölmüş olabileceğini düşünüyoruz. Maalesef bunu ispat etmek için almamız gereken doku örneğini, flamingoların ölümlerinin üzerinden belli bir zaman geçtiği için alamadık. Flamingoların susuzluk, açlık veya bir hastalıktan mı öldüğünü örnekler incelendikten sonra anlaşılacak."

    İran’da dünyaya gelen bir flamingonun ölüsünü Tuz Gölü’nde bulduklarını vurgulayan Akarsu, "Bu yılki ölen yetişkin birey İran’da dünyaya gelmiş ve Tahran halkalı bir birey. 1999 yılında halkalandığını düşünüyoruz. Flamingolar yaşamları boyuncu göç ediyorlar. Bütün Akdeniz’de, Kuzey Afrika, İspanya, Fransa, İtalya, Türkiye ve İran’a kadar göç edebiliyorlar. İlk yıllarını özellikle çok hareket ederek geçiriyorlar. Üç dört yaşına geldiklerinde de üremeye başlayabiliyorlar. Bu flamingo da İran’dan gelmiş erişkin bir birey ve Tuz Gölü’nde de yolculuğunun sonuna ulaşmış" diye konuştu.

    Akarsu, Tersakan ve Bolluk Gölü’ndeki incelemelerinde yetişkin ölümü ile karşılaşmadıklarını, Bolluk Gölü’nün tamamen kuruduğunu, Tersakan Gölü’nde ise flamingoların beslendiği Artemia Salina isimli canlıların bulunduğunu belirtti.

    Akarsu, Tuz Gölü’ndeki flamingoların bir kısmının göç ettiğini bir kısım yetişkin ve yavru flamingoyu da Tuz Gölü, Konya Kanalizasyon Kanalı ve Düden Gölü’nde gördüklerini sözlerine ekledi.

    Tuz Gölü’ndeki flamingo ölümleriyle ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlığı yerel yetkilileri de bilgilendirildi.(aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu