YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Eylül 2010

Felaketin Sebebi

  • 09.09.2010 NTVMSNC

    Petrol şirketi BP, tarihinin en büyük sanayi kazası olan Meksika Körfezi'ndeki sızıntı konusunda hazırlanan raporu açıkladı.
     
    Meksika Körfezi'ndeki Deep Horizon platformunda Nisan ayında meydana gelen patlamada 11 işçi ölmüş; platformun çökmesi ardından milyonlarca varil petrol denize karışmıştı.

    Sızıntının önlenmesi ve temizlenmesi çalışmaları şirkete milyonlarca dolara mal oldu ve hisse fiyatlarını olumsuz etkiledi.

    Raporda, felakete tek bir faktörün yol açmadığı, bir dizi mekanik sorun ve insan hatasının yol açtığı; mühendislik açısından tasarımların ve operasyonel uygulamaların da sorunlarda payı olduğu belirtildi.

    BP'nin iç soruşturmasının yanı sıra, kaza hakkında açılmış olan bir dizi resmi soruşturma var.

    ABD Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü cezai kovuşturma da sürüyor.

    BP, kazanın yol açtığı zarar hakkındaki suçlamalar nedeniyle milyarlarca dolarlık tazminat talepleri ile karşı karşıya.

    BP'nin konu hakkındaki iç soruşturmayı tamamlanması beş ay sürdü.

    Raporda şirket kazada platformu işleten TransOcean ile deniz tabanındaki işlemleri yürüten Halliburton gibi ilgili şirketleri ve farklı çalışma ekiplerini de eleştiriyor.

    Transocean ekibinin 40 dakika süreyle kuyuda oluşan bir hidrokarbon sızıntısını tespit edemediği, bunun da patlamaya yol açtığı belirtiliyor.

    BP, 193 sayfalık raporda yer alan tüm tespitleri kabul ettiğini ve tavsiyeleri dünyanın her yerindeki işletmelerinde hayata geçireceğini açıkladı.

    Meksika Körfezi'nde BP'nin sahibi olduğu Deepwater Horizon adlı petrol kuyusunda 20 Nisan'da meydana gelen kaza sonucu şimdiye kadar yaklaşık 5 milyon varil petrolün körfeze yayıldığı tahmin ediliyor.

    Bunun sadece 800 bin varili gemiler ve özel ekipmanla toplandı. Bir bölümü yakılır ya da buharlaşırken, bir bölümü de doğal yollarla ya da kimyasal maddeler yardımıyla parçalandı.

    Kuyunun ağzı 15 Temmuz'da geçici olarak kapatılmıştı. Kuyunun tamamen mühürlenmesi işleminin ise birkaç hafta içinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

    Sızıntıyı engellemek ve temizlemek için tüm bu faaliyetler şirkete 8 milyar dolara maloldu. BP Meksika Körfezi'nde olaydan olumsuz etkilenenlere, örneğin balıkçılara da yaklaşık 400 milyon dolar da tazminat ödedi.

    Bugün açıklanan raporun BP'nin kendini yasal süreçte savunması açısından hayati önemde olduğu belirtiliyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu