YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Eylül 2010

Üçüncü Köprü Çevre Katliamı Demek, Sessiz Kalmayın"

  • 02.09.2010 bianet

    İstanbul halkı, yapımı planlanan üçüncü köprüye karşı, 2 Ekim günü saat 20.00'de İstanbul'un pek çok farklı noktasında eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek büyük eyleme davetli. Davet, Yeşiller Partisi'nden.

    Yeşiller Partisi, "2 Milyon Ağaç İçin 2 Milyon İstanbullu" kampanyası kapsamında herkesi, Üçüncü Boğaz Köprüsü'ne karşı 2 Ekim saat 20.00'de İstanbul'un farklı noktalarında eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek eyleme katılmaya çağırdı.

    Üçüncü köprü güzergahında 1,6 milyon ağaç kesilecek

    Taksim Hill Otel'deki basın toplantısında Kampanya Koordinatörü Serkan Köybaşı, yapımı planlanan üçüncü köprünün İstanbul'un en önemli doğal alanlarına geri dönüşü olmayan zararlar vereceğini vurguladı.

    "İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün mayısta Çevre ve Orman Bakanlığı için hazırladığı resmi bir belgeye göre, üçüncü köprü güzergâhında 1.6 milyon ağaç kesilecek. Uzmanların ve bilim insanlarının görüşü, bu köprünün İstanbul'un trafik sorununu da büyüteceği yönünde."

    bianet'in sorularını yanıtlayan Köybaşı, üçüncü köprünün yol açacağı zararları şöyle sıraladı:

    "Kesilecek ağaçların oluşturduğu ekosistem zarar görecek, su havzaları kirlenecek, arabalardan çıkan karbon kullandığımız sulara karışacak, ormanlarımızın toz tutma kapasitesi azalacak, arabalar çoğalacağından fosil yakıtlara bağımlılığımız artacak, köprü güzergâhına yeni yerleşim yerleri kurulacak, nüfus artacak."

    Üçüncü köprüden çok daha az maliyetli ve daha ekolojik çok sayıda projenin varlığına dikkat çeken Köybaşı, "Bunların tartışılması engellenerek üçüncü köprünün tek çözümmüş gibi dayatılması, İstanbulluların projeler arasında seçim yapma hakkının ihlali demek" dedi.

    Başbakan Erdoğan "Üçüncü köprüye karşıyım" demişti

    Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zerrin Bayrakdar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanıyken üçüncü köprü projesine karşı olduğunu ancak şimdi rant sağlamak için bu projenin savunucusu haline geldiğini söyledi.

    Bayrakdar, "Marmaray projesi tamamlandıktan sonra bu köprüye ihtiyacımız olmadığını herkes anlayacak, bu nedenle Başbakan köprünün inşaatının başlaması için acele ediyor. İstanbul'a kötülük yapılmasın. Köprü dayatmasına hayır diyoruz" dedi.

    "Üçüncü köprü dünyadaki petrol sorununa katkıda bulunacak"

    Greenpeace Akdeniz'in Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi, üçüncü köprünün daha çok yol, daha çok araba anlamına geldiğini, dünyadaki petrol sorunlarına katkıda bulunacağını söyledi; İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören de üçüncü köprü ile rant sağlamak için insan hayatının tehlikeye atıldığını söyledi.

    Toplantının sonunda Son Irmak Doğa Orkestra'sı bir müzik dinletisi sundu.

    Kampanya destekçileri:

    Yeşiller Partisi, Barışa Pedal, Greenpeace, İstanbul S.O.S İnisiyatifi, Maltepe Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Son Irmak Doğa ve Kültür Derneği (Son Irmak Doğa Orkestrası), Yeşil Adımlar Derneği, Küresel Eylem Grubu, İstanbul Tabip Odası, Şehir Plancıları Odası, Prof. Dr. Haluk Gerçek, Dr. Zerrin Bayrakdar, ünlülerden Atiye, Aylin Aslım, Feridun Düzağaç, Luxus Grubu, Mehmet Ali Alabora, Nejat Yavaşoğulları, Pelin Batu, Tuncel Kurtiz, Zeynep Casalini (SA/BB)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu