YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Eylül 2010

Atık Yağlar Ormana Dönüşecek

  • 05.09.2010 Radikal

    Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Petrol Sanayi Derneği (PETDER) ve Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü, toplanan her atık motor yağı varili için bir fidan dikilmesini öngören protokol imzaladı.

    Çevre ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, protokol çerçevesinde, atık motor yağlarının toplanması konusunda yetkilendirilmiş kuruluş olan PETDER, topladığı her bir varil (200 litre) için bir fidan dikilmesini finanse edecek.

    "Bir Varil Bir Ağaç Projesi" olarak adlandırılan çalışma ile PETDER, kamu kurum ve kuruluşlarında oluşan atık motor yağları karşılığında dikilecek fidanlar için 75 bin lira ödeyecek.

    Bu ödemeye karşılık Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü belirlenecek illerde ağaçlandırma ve bakım çalışması yapacak. Projeye atık motor yağı teslimi ile katılanlara da sertifika verilecek.

    Proje ile iki yılda 30 bin fidan dikilmesi, beş yılda da toplam 25 bin metrekare alanın ağaçlandırılması hedefleniyor.

    Geçen yıl 17.6 ton atık motor yağı toplandı

    Türkiye genelinde atık motor yağı toplama faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere Eylül 2008’de yetki belgesi alan PETDER, 2009 yılında, askeri birlikler, belediyeler ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlar ile sanayi kuruluşlarından toplanan 17 bin 640 ton atık motor yağının yüzde 7’sini ürün geri kazanımı, yüzde 93’ünü ise enerji geri kazanımı amacıyla ekonomiye kazandırdı.

    Toplanan atık motor yağları yılda 193 milyon kilovatsaat elektrik enerjisine eşdeğer olup, 83 bin kişinin 1 yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabiliyor.

    PETDER’in 2004 yılından bu yana yaptığı çalışmalar çerçevesinde de Temmuz 2010 itibarıyla 80 bin ton atık motor yağı toplanarak lisanslı işletmelerde enerji ve ham madde olarak geri kazanıldı.

    1 litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletiyor

    Atık motor yağlarının toplanmasının ekonomik getirisine karşılık, bu yağların doğaya salınması, her 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirletmesi sonucunu doğuruyor.

    Atık yağların doğaya bırakılmasıyla, su içinde yağ ile beslenen mikroorganizmalar oluşurken, bu mikroorganizmaları yiyen balıklar ve diğer canlılar yoluyla kanserojen maddeler insana ulaşıyor.

    Atık yağ içindeki ağır metaller bitkiler tarafından absorbe edilerek besin zinciriyle insanlara geçiyor.

    Atık yağların yakılması halinde ise içindeki kanserojen maddeler havaya karışıyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu