YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Eylül 2010

Duble Yol Göl Kuruttu

  • 01.09.2010 Milliyet

    Bir bölümü doldurulup ortasından duble yol geçirilen Kör Sakarya Gölü ölüyor. Yaklaşık bin metrekarelik bölümü tamamen kuruyan gölde birçok canlı türü yok oldu

    Sakarya’nın Karasu ilçesinde Tepetarla köyü sınırları içinde bulunan, 2.5 kilometre uzunluğa ve 60 metre genişliğe sahip Kör Sakarya Gölü, Adapazarı-Karasu arasında yapılan duble yola kurban edildi. Ortasından duble yol geçirilen gölün yaklaşık bin metrekarelik bölümü tamamen kurudu.

    30-40 yıl öncesine kadar içme suyu kaynağı olarak kullanılıyordu Kör Sakarya Gölü... İçinde birçok canlı türünü barındırıyor, çeşitli kuşlara konaklama alanı oluyordu. Başta su menekşesi olmak üzere zengin bitki çeşidiyle canlılar için önemli bir barınaktı. Bölge tarımı için sulama kaynağıydı.  Ortasından duble yol geçirilip bölündükten sonra ölmeye başladı. Zamanla gölün yaklaşık bin metrekarelik bölümü tamamen kurudu. Başta balıklar olmak üzere birçok canlı türü de yok oldu.

    3 bin tonluk dolgu!

    Uzmanlara göre kurumanın nedeni, duble yol çalışmaları sırasında köprü yapılmayıp, gölün binlerce ton taş ve dolgu malzemesi dökülerek doldurulması. Göle yol çalışmaları sırasında 2 bin kamyon, yani yaklaşık 3 bin ton dolgu malzemesi döküldüğü belirtiliyor. Peki neden köprü değil de dolgu? Bölge halkı da bu sorunun yanıtını arıyor. Dolgu yerine köprü yapılmış olsa maliyetin üçte bir oranında düşeceği de öne sürülüyor.

    ‘Dolgu kalksın, köprü yapılsın’

    Tepetarla Köyü Muhtarı Sıtkı Bak, ortasından duble yol geçirilen gölün geri kalan suyunun da her geçen gün azaldığını belirterek, “Köprü yapılsa böyle olmazdı. Dolgunun kaldırılmasını ve buraya köprü yapılmasını istiyoruz” diyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu