YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Eylül 2010

İklimin "Reforma" İhtiyacı Var

  • 31.08.2010 NTVMSNBC

    BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin üç yıl önce yaptığı hatalar nedeniyle kurumun çalışma yöntemlerini değerlendiren uluslararası komite bulgularını açıkladı.

    IPCC, Himalayalar'daki buzulların 2035'e dek eriyeceği tahmininin yanlış olduğunu kabul etmişti.

    Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) , 2007'deki son büyük iklim değerlendirmesinde yapılan hatalar nedeniyle baskı altındaydı.

    Panel hakkındaki inceleme ardından yayımlanan raporda, 'daha sıkı denetim ve daha güçlü bir liderlik' öneriliyor.

    IPCC, Himalayalardaki buzulların 2035'e dek yok olabileceği tahmininde bulunmuş, ancak daha sonra bu tahminde hata yaptığını kabul etmek zorunda kalmıştı.

    Himalaya buzulları konusunda bilimsel hakemlikten geçmeyen ve bilimsel yayınlarda yer almayan bilgileri kullanan IPCC, iklim değişikliği konusunda duygusal söylemlere yer veren ve konuyu bilimsel nesnellikten uzaklaştıran bir panel olmakla suçlandı.

    Panelin işleyişinin değerlendirildiği raporda, full-time çalışan bir panel direktörüne ve bir yürütme komitesine ihtiyaç olduğu söyleniyor.

    Rapor, dünyanın önde gelen bilim akademilerinin temsilcileri tarafından hazırlandı.

    Kopenhag'ta düzenlenen son büyük iklim konferansının öncesinde, IPCC belgelerindeki hatalara dikkat çeken çevreler iklim değişikliği konusunda öne sürülen tahminlerin ne kadar inandırıcı olduğu eleştirisini gündeme getirmişti.

    'Himalayagate' olarak adlandırılan bu skandalın yanısıra, IPCC'nin İngiltere'deki East Anglia Üniversitesi'ne bağlı İklim Araştırmaları Bölümü'nün elektronik postalarının basına sızması gibi durumlarla başa çıkmaya ne kadar hazırlıklı olduğu tartışma konusuydu.

    Bu kaygılar yanıt olarak BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, bilim akademilerinin uluslararası çatı örgütü olan Akademilerarası Konsey'den (IAC) rapor halinde bir değerlendirme yapmasını istedi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu