YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Eylül 2010

Kastamonu-Bartın Küre Dağları Milli Parkı Çevresindeki Ormanların Yönetimi Güçlendiriliyor

  • 01.08.2010

    Türkiye’nin dünyaya armağanı olarak nitelendirilen ve 2000 yılında Milli Park statüsüne kavuşan Küre Dağları Milli Parkı ve tampon bölgesi bakir orman alanlarıyla dikkat çekiyor. 37.000 hektarlık alanıyla zengin canlı çeşitliliğine, yaban hayatına, doğal ormanlara, farklı jeolojik yapılara ve kültürel değerlere ev sahipliği yapan Milli Park, çevresindeki 80.000 hektarlık tampon bölgeyle birlikte toplam 117.000 bin hektarlık geniş bir alana uzanır. Küre Dağları Milli Parkı ve tampon bölgesi Türkiye’nin 305 önemli doğa alanı ve Avrupa’nın acil korunacak 100 orman sıcak noktasından biridir ve Türkiye’nin Avrupa ölçeğindeki iyi yönetilen korunan alanlara verilen PAN Parks sertifikasına ilk adayıdır.

    Tampon bölge, sürdürülebilir uygulamalar ile milli parkın daha iyi korunmasını sağlar.“Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı, Milli Park tampon bölgesindeki 17 orman işletme şefliğinde ormanların korunması ve sürdürülebilir yönetimi için katılımcı süreçler kullanarak ekosistem tabanlı fonksiyonel orman amenajman planları hazırlıyor ve milli park çevresindeki ormanların yönetimi için standartlar geliştiriyor. Projenin ana yürütücüleri Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü arasında 18.06.2010 tarihinde imzalanan “2873 sayılı Milli Parklar Kanunu içinde yer alan korunan alanlarda orman amenajman planlarının yapılması ve uygulanması, bu alanlarda orman yangınları ile mücadele iş ve işlemleri ile silvikültürel müdahalelerin uygulanma esaslarını ve korunan alanlarda meydana gelen orman suçları ile mücadele işlemleri konularında işbirliği esaslarını düzenleyen Protokol”ün ilk uygulama alanı olarak Küre Dağları Milli Parkı seçilmiştir. Milli Parkın Uzun Devreli Gelişme Planı ile eş zamanlı hazırlanan koruma amaçlı orman amenajman planı, bölgenin orman yapısının daha iyi tanınmasını sağlayarak yönetimine yardımcı olacaktır. Plan, ayrıca Küre Dağları Milli Parkı’nın karbon depolama, tutma ve oksijen üretimi kapasite hakkında güncel bilgiler sağlayarak önemini ortaya çıkaracaktır.

    Küre Dağları Milli Parkı ve çevresindeki orman amenajman planlaması ve yönetimi deneyiminin Türkiye’deki diğer sekiz sıcak orman noktasına yaygınlaştırılması süreci “Karabük Yenice Ormanları Sıcak Noktası”nda başlamıştır.

    Kastamonu –Bartın Küre Dağları Milli Parkı ve çevresinde Küresel Çevre Fonu’nun (GEF) finansal desteği, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı)  Türkiye tarafından ortaklaşa, WWF – Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), AGM (Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü) ve ORKÖY’ün (Orman- Köy İşleri Genel Müdürlüğü) katkılarıyla yürütülen “Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi” uygulamaları devam etmektedir.

    Proje ile ilgili ayrıntılı bilgi için: www.kdmp.gov.tr  

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu