YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Ağustos 2010

Karadeniz'de Sel ve Kuraklık

  • 30.08.2010 Birgün
       
    Rize’de aşırı yağışın neden olduğu heyelanda 12 kişi hayatını kaybederken, Karadeniz’in bir başka şehri Zonguldak, şiddetli kuraklıkla mücadele ediyor. Kuraklık nedeniyle su miktarı azalan Filyos Çayı’nın yatağında oluşan derin yarıklar arasında yeşeren otlar, hayvanlara besin kaynağı oldu.

    Bolu Aladağ’dan doğan, Karabük sınırını geçtikten sonra Zonguldak’ta Devrek Çayı ile birleşen 228 kilometre uzunluğundaki Filyos Çayı, bölgedeki yağışların azlığı nedeniyle kurumaya başladı.

    Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün verilerine göre, geçen yılın temmuz ayına göre yağışlarda yüzde 69,8 düşüş yaşanan Karadeniz Bölgesi’nde, sıcaklıklar da mevsim normallerinin üzerinde yaşandı.

    Müdürlüğün Kuraklık İzleme Sistemi verilerinde Zonguldak için mayıs-temmuz ayında, yüksek sınıflandırma derecesi olarak “olağanüstü kuraklık” ve “çok şiddetli kuraklık”tan sonra gelen “şiddetli kuraklık” tespit edildi.

    Kuraklık ve aşırı sıcaklardan dolayı çay yatağındaki su miktarı azalırken, burada çıkan otlar büyükbaş hayvanların besin kaynağı oldu. Topraktaki yarıkların yer yer 20-35 santimetre derinliğe ulaştığı görüldü.

    TEMA Vakfı'ndan Uyarı

    Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, susuzluğa ve kuraklığa karşı uzun zamandır uyarılar yaptıklarını söyledi.

    Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olmasının, ekolojik dengeye, sosyal ve ekonomik hayata olumsuz etkileri olduğunu belirten Aydan, şöyle dedi:

    “Küresel ısınma nedeniyle kuraklık sorunu daha da artmaktadır. Su kaynaklarını verimli ve dikkatli kullanmazsak kuraklık kaçınılmazdır. Bölgemizdeki yağışların da azalmasıyla Filyos gibi uzun yatağa sahip çay ve ırmakların debilerinde de ciddi düşüş gözlemlemekteyiz. Filyos Vadisi önemli tarım alanıdır. Filyos Çayı’ndaki su seviyesinin düşmesinin de tarımsal faaliyetlerde zarara yol açmasının önlenmesi gerekmektedir.”

    İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri de Filyos Çayı’ndan vatandaşların sulama amaçlı da faydalandığını hatırlatarak, su seviyesinde düşüş yaşandığı dönemlerde yer altı su kaynaklarından sondajlarla tarımsal alanların sulandığı bilgisini verdiler.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu